≫ 

Trampovi poslednji "trzaji": Rampa za Xiaomi i još 8 "vojnih kompanija komunističke Kine"

Kako će ova, ali i situacija sa prethodno sankcionisanim kineskim kompanijama, okriljem dolazeće Bajdenove administracije ostaje da se vidi...

  • 3
Xiaomi Foto: Shutterstock

Američko Ministarstvo odbrane, pod aktuelnom odlazećom Trampovom administracijom, stavilo je kompaniju Xiaomi i još osam kineskih firmi na crnu listu.

Novi spisak predstavlja listu kompanija za koje se tvrdi da su "vojne kompanije komunističke Kine" koje posluju direktno ili indirektno u Sjedinjenim Američkim Državama. Zbog toga će američki investitori morati da rasprodaju svoj udeo u svakoj od firmi sa crne liste do 11. novembra 2021, prenosi Reuters.

Na to upućuje izvršna naredba koju je predsednik SAD potpisao u novembru 2020. godine, zabranjujući Amerikancima da investiraju u bilo koje kompanije dodate na listu Ministarstva odbrane, na kojoj se od ranije nalaze Huawei i SMIC.

Šta to konkretno znači za budućnost Xiaomija u ovom trenutku nije sasvim jasno, jer iako se ne radi o potpunoj zabrani svake trgovine, moguće je da kineska kompanija ima velika ulaganja od strane kompanija sa sedištem u SAD-u. To moglo da utiče na cenu akcija Xiaomija, ali na sreću kineske kompanije, neće uticati na njihov lanac snabdevanja, piše XDA-developers.

Ako bi Xiaomi dobio status kao prethodno sankcionisane kineske komapnije bilo bi mu zabranjeno da obavlja bilo kakve poslove sa firmama sa sedištem u SAD. Pored toga, kompanije koje koriste hardver ili softver razvijen u SAD bile bi podložne zabrani trgovine sa Xiaomijem, preneo je Benchmark.

U svom zvaničnom odgovoru na uvođenje američkih sankcije, kompanija Xioami ističe da posluje u skladu sa relevantnim zakonima i nadležnim regulativama tamo gde obavlja svoje poslovanje. Xiaomi naglašava da su njeni proizvodi i usluge namenjeni za civilno i komercijalno korišćenje i da nije u vlasništvu, niti je kontrolisana ili povezana sa Kineskom vojskom, kao i da nije "komunistička kineska vojna kompanija", kako je Zakon o odobrenju nacionalne odbrane (National Defence Authoriyation Act - NDAA) naziva.

Xiaomi Mi 10 Foto: Xiaomi

Kineski tehnološki gigant će preduzeti odgovarajuće radnje i aktivnosti kako bi zaštitio interese Kompanije i njenih akcionara. Xiaomi u ovom trenutku razmatra potencijalne posledice u vezi sa ovim, kako bi sagledala sve aspekte uticaja preduzetg čin na tu kinesku Grupaciju.

Srećom, informacije sugrišu da Xiaomi ima sasvim dovoljno vremena da se pripremi za najgore, ukoliko se to dogodi. A kako će ova priča odvijati pod okriljem dolazeće Bajdenove administracije i da li će se promeniti odnos prema Huaweiju, Xiaomiju i drugim kineskim kompanijama, ostaje da se vidi...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bole

    15. januar 2021 | 19:21

    Da ne pate svi toliko za novcima pa da sami okrenu leđa Americi i da kažu javno Ne mi nećemo sa vama da sarađujemo i da se okrenu svima sem njjma. To bi bio potez godine samo treba neko da pokrene kome nije toliko stalo do dodatnih para kojih i ovako imaju na bacanje

  • Vpja

    16. januar 2021 | 09:54

    Komunistička kina poludeli ameri U KOMUNIZMU NEMA MILIOMERA DA LI ZNAJU KOLIKO MILIONERA IMA U KINI

  • Mile

    15. januar 2021 | 18:34

    Amero mogu da pljuno pod pozor

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA