Da li znate koliko dugo ste "zalepljeni" za ekran telefona svakog dana? Evo kako da to proverite

Šta je to "Digitalno blagostanje", koje sve opcije nudi i kako se koristi?

  • 1
devojka, kafa, Foto: Pixabay/nastya_gepp

Svakodnevno koristimo pametne telefone da bismo komunicirali sa drugim ljudima putem teksta, telefonskih poziva, imejla...

Ali, takođe, mnogo vremena bespotrebno gubimo na svojim telefonima. Potražimo nešto na Internetu, pa onda otvorimo pet članaka ili video snimke koje želimo da gledamo. Nameravamo samo da proverimo to jedno obaveštenje koje smo dobili, a zatim na kraju slepo skrolujemo po društvenim mrežama...

Najlakši način da proverite vreme upotrebe na Android uređajima je već ugrađen u vaš uređaj. Otvorite Android podešavanja i pronađite "Digitalno blagostanje i roditeljski nadzor" (Digital wellbeing and parental controls).

Ovde možete da vidite gde provodite vreme, koliko puta ste otključali telefon i još mnogo toga, pišu Pametni telefoni.

Šta je "Digitalno blagostanje"?

Digitalno blagostanje je ugrađeni način za proveru i nadgledanje provedenog vremena na ekranu vašeg ili Android uređaja vašeg deteta. Osim što samo proveravate koliko vremena provodite u svakoj od svojih aplikacija, možete sebi da postaviti ciljeve i tajmere kako biste smanjili vreme koje provodite ispred ekrana.

Nije tajna da su naši telefoni važni i neophodni, ali da li je potrebno da nam toliko vremena oduzmu u toku dana? Google je stvorio "Digitalno blagostanje" kako bi pomogao ljudima da se lako isključe tokom dana i na kraju dana.

Kako se koristi "Digitalno blagostanje" na Androidu?

Korišćenje "Digitalnog blagostanja" na Androidu je veoma jednostavno. Dolazi unapred instaliran na vašem uređaju i ne morate se prijaviti ni na šta da biste pristupili informacijama o vremenu korišćenja ekrana.

čovek, telefon Foto: Unsplash

1. Otvorite Podešavanja (Settings).

2. Zatim otvorite "Digitalno blagostanje i roditeljski nadzor" (Digital wellbeing and parental controls).

3. Videćete celokupno nedavno vreme korišćenja ekrana za sve svoje aplikacije.

4. Ako dodirnete ime određene aplikacije, možete videti dužinu vremena provedenog u toj aplikaciji.

U "Digitalnom blagostanju" postoji nekoliko različitih funkcija koje možete prilagoditi svojim potrebama.

Ograničite vreme korišćenja ​aplikacija

Ako postoji određena aplikacija za koju jednostavno ne možete da se naterate da prestanete da je koristite ili smanjite njenu upotrebu, ova funkcija je sjajna.

Možete sebi dozvoliti određeno vreme koje svaki dan možete da potrošite na razne aplikacije. Postoje unapred podešene opcije od 15 minuta, 30 minuta, 1 sat, ili možete napraviti svoj prilagođeni tajmer.

Jednom kada dostignete ograničenje vremena provedeno na ekranu za taj dan, nećete moći da koristite aplikaciju dok se tajmer ne resetuje u ponoć.

Devojka gleda mobilni, telefon, krevet, devojka Foto: Shutterstock

Režim spavanja

Režim za spavanje ili Wind Down menja ekran sive tonove u nastojanju da što pre spustite telefon iz ruke. Takođe je manje stresno za vaše oči noću.

Režim za spavanje takođe će utišati pozive, obaveštenja i ostale ometače, tako da vas ništa neće ometati dok pokušavate da se dobro naspavate. Možete da podesite vreme i dane u kojima želite da koristite režim spavanja i on će se automatski uključiti i isključiti.

Režim fokusiranja

Režim fokusa jedna je od najboljih stvari koje "Digitalno blagostanje" nudi. Kada ste u režimu fokusiranja, gotovo sve aplikacije su onemogućene, što vas primorava da prestanete da koristite telefon i tera vas da radite druge stvari. Možete da odaberete koje su aplikacije dozvoljene, a koje nisu.

Podrazumevano, režim fokusiranja dolazi sa Radnim vremenom i Vremenom za sebe. Obe su podešene da dozvoljavaju samo četiri aplikacije: Sat, Telefon, Google Play prodavnicu i Podešavanja. Međutim, možete da dodate dodatne aplikacije.

Možete da kreirate i prilagođene režime fokusiranja, ako ste želeli nešto dodatno uz radno vreme ili vreme za sebe. Na primer, vreme vežbanja može biti još jedan dobar način za upotrebu režima za fokusiranje. Režim fokusiranja možete isključiti i uključiti kad god želite.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lektorka

    1. maj 2021 | 21:00

    Vikendom -ujutru i uveče po sat vremena... Tel je zlo!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA