• 0

Nova Android opcija sprečava aplikacijama da prate korisnike

Promena koju najavljuje Google onemogućiće da Advertising ID bude dostupan developerima i oglašivačima

  • 0

Nova verzija Appleovog operativnog sistema iOS korisnicima omogućava da na jednostavan način, samo jednim klikom na glavnom ekranu, aplikacijama i oglašivačima onemoguće praćenje njihovih onlajn aktivnosti. To, međutim, ne znači da se oglasi više neće prikazivati korisnicima, već da njihovo pojavljivanje neće biti zasnovano na onlajn aktivnostima korisnika.

Sličan potez sada sprema i Google, kompanija koja najviše novaca zarađuje upravo od onlajn oglašavanja, pa će korisnicima telefona koji rade na Android platformi omogućiti da zabrane aplikacijama i developerima praćenje njihovih onlajn aktivnosti.

Iako korisnici Androida i sada imaju opciju da onemoguće personalizovane oglase, uprkos tome developeri i dalje imaju pristup Advertising ID-u, odnosno oznaci karakterističnoj za svaki uređaj. Developeri putem Advertising ID-a mogu da prate korišćenje aplikacije, pošto ta oznaka oglašivačima omogućava praćenje i blokiranje lažnog saobraćaja prema aplikaciji.

Promena koju najavljuje Google onemogućiće takav način praćenja korisnika da Advertising ID više neće biti dostupan developerima i oglašivačima. Ta promena bi trebalo da stupi na snagu krajem ove godine, za sve uređaje koje pokreće operativni sistem Android 12, odnosno početkom sledeće godine za sve uređaje koji podržavaju Google Play.

Google poručuje da za posebne slučajeve, kao što su analitika ili prevencija prevara, spremaju alternativno rešenje koje će zameniti Advertising ID, koje bi trebalo da bude predstavljeno sledećeg meseca.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima