≫ 

Samsung lansirao Exynos 2200: Šta treba znati o novom čipsetu

Dokazaće se testiranjem, ali Exynos 2200 pretenduje da bude vodeći čipset ove godine.

  • 0

Samsung je otkrio partnerstvo sa AMD-om još 2019. godine, gde bi dvojac trebalo zajedničkim snagama da radi na novom čipu za pametne telefone. Od tada se čekalo, a sada je Samsung konačno predstavio prvi proizvod u ovom partnerstvu, Exynos 2022.

Samsung je proizveo Exynos 2200 u 4 nm proizvodnom procesu, a radi se o čipu koji ima osmojezgreni CPU. Glavno je Cortex-X2 jezgro koje je namenjeno za “teže poslove”, a tu su još i tri Cortex-A710 jezgra za “srednje zadatke” i četiri mala Cortex-A510 jezgra.

Međutim, zvezda ove najave je svakako GPU. Naime, Exynos 2200 dolazi sa Xclipse GPU-om, koji je baziran na AMD RDNA2 arhitekturi, a iz Samsunga navode da će telefoni s ovim čipom ponuditi iskustvo igranja video igara na “nivou konzole”.

Ovaj GPU nudi značajne funkcije, kao što je hardverski ubrzano praćenje zraka (engl. ray tracing). GPU može pokretati 4K ekrane na 120 Hz i QHD+ ekrane sa stopom osvežavanja od 144 Hz. Tu je i VRS (Variable Rate Shading), koja će zatamniti onaj deo ekrana na kojem se ništa ne dešava, što će dovesti do manje potrošnje energije. Pored toga, očekujte i AMIGO (Advanced Multi-IP Governor) za veću energetsku efikasnost.

RDNA2 jezgra su u osnovi ista tehnologija koja se korsiti u konzolama trenutne generacije kao što su PS5 i Xbok Series S/X, iako sa smanjenim brojem jezgara, smanjenom brzinom takta i više kompromisa. Dakle, ne očekujte sličnu grafiku na telefonu, ali svakako će biti interesantno videti šta ovaj čipset može da postigne.

Novi dual-core NPU (Neural Processing Unit) će isporučiti dvostruko bolje performanse od Exynos 2100, što znači da će AI i foto funkcije raditi brže i pouzdanije. Čip podržava LPDDR5 RAM i UFS 3.1 internu memoriju.

Samsung kaže da će novi čipset značiti brže učitavanje video igrica i bolji multitasking.

ISP se nije mnogo promenio u odnosu na Exynos 2100, što znači da podržava senzore kamere od 200 MP i da je sposoban da snima fotografije od 108 MP pri 30 kadrova u sekundi, kao i od 64 MP + 32 MP, takođe pri 30 fps. Što se tiče videa, čip može da snima 4K video zapise pri 120 fps i 8K video zapise pri 30 frejmova u sekundi sa podrškom za HDR10 +.

Čipset može da reprodukuje 8K video zapise pri 60 fps i 4K video zapise pri 240 fps.

Exynos 2200 dolazi sa integrisanim 5G modemom sa podrškom za mmWave i mreže ispod 6 GHz. Brzine preuzimanja su do 10 Gbps u EN-DC režimu. Ostale funkcije povezivanja uključuju BeiDou, GLONASS, GPS, Galileo, Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2, NFC i USB 3.1 Tip C. Bezbednost je takođe poboljšana.

Samsung Exynos 2200 je trenutno u masovnoj proizvodnji i očekujemo da ćemo ga naći u nekim telefonima serije Galaxy S22. Očekuje se da će Samsung-ovi novi vodeći telefoni biti predstavljeni sledećeg meseca, tako da ćemo verovatno videti za šta je sve novi čipset sposoban otprilike tada.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA