≫ 

Ako vam nisu potrebne ove dve iOS 16 funkcije, ugasite ih da biste uštedeli bateriju

Neke od novih funkcija koje nudi iOS 16 su kul, ali gašenjem nekih ćete produžiti trajanje baterije

  • 0
Apple iOS 16 Foto: Apple

Da li vam se čini da vaš iPhone uvek "umire"? Možda još ne morate da kupujete novi, ali verovatno je vreme da napravite neke promene. Prvenstveno bi trebalo da izbegavate da punite telefon preko noći, ali trajanje baterije možete poboljšati i gašenjem nekih funkcija koje su stigle sa novim operativnim sistemom.

U ovoj priči ćemo pokriti dve nove funkcije za iOS 16, od kojih obe troše bateriju vašeg iPhone-a u različitim stepenima, i kako možete da ih isključite da biste produžili životni vek baterije. Evo šta treba da znate.

Uklonite vidžete sa zaključanog ekrana

Svi vidžeti na zaključanom ekranu primoravaju vaše aplikacije da se automatski pokreću u pozadini, neprestano preuzimajući podatke kako bi ažurirali informacije koje vidžeti prikazuju, poput sportskih rezultata ili vremena. A pošto ove aplikacije stalno rade u pozadini zbog vaših vidžeta, to znači da neprekidno troše energiju.

Ako želite da sačuvate bateriju, najbolje je da jednostavno izbegnete vidžete na zaključanom ekranu (i početnom ekranu). Najlakši način da to uradite je da pređete na drugi profil zaključanog ekrana – dugo pritisnite prstom na postojeći zaključani ekran, a zatim prevucite okolo da biste izabrali onaj koji nema vidžete.

Međutim, ako želite samo da uklonite vidžete sa postojećeg zaključanog ekrana, pritisnite zaključani ekran, pritisnite Customize, odaberite opciju Lock Screen, dodirnite okvir za vidžete, a zatim pritisnite dugme "—" na svakom vidžetu da biste ih uklonili.

Neka haptičke povratne informacije na tastaturi budu isključene

Iznenađujuće, tastatura na iPhone-u nikada nije imala mogućnost da vibrira dok kucate, funkcija koja je nedavno uvedena sa novim operativnom sistemom, poznata kao haptičke povratne informacije. Umesto da čujete samo klik-klak zvuke dok kucate, haptičke povratne informacije daju svakom dugmetu vibraciju, pružajući bolje iskustvo dok kucate (ovo Android korisnici već odavno znaju). Međutim, prema Apple-u, ta funkcija takođe može uticati na trajanje baterije.

Prema ovoj stranici za podršku kompanije Apple, haptičke povratne informacije "mogu uticati na trajanje baterije vašeg iPhone-a". Nisu ulazili u detalje o tome koliko se baterija troši korišćenjem ove funkcije, ali ako želite da uštedite bateriju, najbolje je da ovu funkciju držite onemogućenu.

Na sreću, funkcija nije podrazumevano uključena, prenosi CNET. Ipak, ako ste je omogućili i ne možete da se setite kako da ugasite idite na Settings > Sounds & Haptics > Keyboard Feedback i ugasite Haptic da onemogućite ovu funkciju.

To je to, gašenje ovih funkcija bi trebalo da vam pomogne da vam baterija potraje malo duže nego što inače traje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA