Vreme čitanja: oko 1 min.

Apple će možda biti primoran da napravi ogromnu promenu u načinu na koji iPhone uređaji rukuju fotografijama

Vreme čitanja: oko 1 min.

Apple nije u potpunosti uskladio svoje proizvode sa DMA regulativama, što bi moglo da dovede do fundamentalnih promena u iOS ekosistemu, posebno u pogledu aplikacije za fotografije

  • 0
iPhone Photos Foto: Tada Images / Shutterstock.com

Apple se suočava sa potencijalnom obavezom da izvrši značajne izmene u načinu na koji iPhone uređaji upravljaju fotografijama, usled pritiska koji proizilazi iz implementacije Akta o digitalnim tržištima (DMA) Evropske unije. Prema nedavnim izjavama Margaret Vestager, predsednice Evropske komisije, i Tjerija Bretona, Apple nije u potpunosti uskladio svoje proizvode sa DMA regulativama, što bi moglo da dovede do fundamentalnih promena u iOS ekosistemu, posebno u pogledu aplikacije za fotografije.

DMA, koji zahteva od kompanija kao što je Apple da omoguće lako deinstaliranje aplikacija i promenu podrazumevanih podešavanja, ukazuje na to da Apple-ova praksa ne zadovoljava ove obaveze. Vestager je istakla da Apple nije omogućio deinstalaciju nekoliko aplikacija, uključujući Photos, niti je dozvolio korisnicima da menjaju njihov podrazumevani status, kao što je, na primer, usluga Cloud, u skladu sa zahtevima DMA.

Izazov leži u činjenici da aplikacija Photos nije samo obična aplikacija na iOS-u; ona predstavlja sistemski interfejs za galeriju slika, što je duboko integrisano u celokupni operativni sistem. To uključuje posebne dozvole po aplikacijama za pristup fotografijama. Prema analizi Džona Grubera, ovo predstavlja ogroman zadatak za Apple, jer bi kompanija morala da omogući da aplikacije trećih strana budu na sistemskom nivou biblioteke slika i galerije, što bi zahtevalo temeljnu rekonstrukciju operativnog sistema.

Iako Vestager nije eksplicitno navela da će Evropska komisija forsirati ovu specifičnu promenu, samo pominjanje aplikacije Photos kao potencijalnog problema sugeriše da bi Apple mogao biti primoran na značajne prilagođavanja. Ukoliko dođe do takvih zahteva, ne bi bilo iznenađujuće da se Apple zapita o svojoj budućnosti na tržištu EU.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA