≫ 

Hakeri imaju omiljene alate, a napade naplaćuju sada - bitkoinima

Šta sve to hakeri koriste prilikom napada i koji trend vlada

  • 3
Hakeri, Kod, Programiranje Foto: Pixabay.com

Sećamo se svi kada je WannaCry zarazio kompjutere kompanija i privatnih korisnika širom sveta i kada je nastao, blago rečeno poptuni haos.

Međutim, to možda nije najgore što nam se desilo - takve pretnje u poslednje vreme stižu u američke gradove kojima su hakeri zaključali kompjutere i traže otkup u bitkoinima.

Pojedinim zaista i ne preostaje ništa drugo nego da otkup plate jer ne postoji drugi način na koji bi mogli da otključaju računare i pristupite podacima.

Popularni ransomware vole naročito hakeri, a to potvrđuju i informacije koje je objavila kompanija Recorded Future, koja je proučavala gotovo četiri miliona objava o malwareu na forumima u hakerskom podzemlju dark i "običnog" weba tekom godinu dana. Među pojmovima vezanima za hakerske alate, na forumima se najviše spominje i najtraženiji je upravo ransomware.

Tražen je i softver koji otežava otkrivanje malwarea na računarima, kao i tzv. trojanci, odnosno softver koji je dizajniran kao legitiman softver, ali njegovim instaliranjem hakeri mogu da prisluškuju korisnike ali i da preuzmu kontrolu nad kompjuterom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Guderijan

    30. jul 2019 | 22:05

    Bolje da naplate npr. u Moneru,Bitcoinu se miže ući u trag :-) ,ali oni to već znaju :-)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA