• 3

Hakeri imaju omiljene alate, a napade naplaćuju sada - bitkoinima

Šta sve to hakeri koriste prilikom napada i koji trend vlada

  • 3

Sećamo se svi kada je WannaCry zarazio kompjutere kompanija i privatnih korisnika širom sveta i kada je nastao, blago rečeno poptuni haos.

Međutim, to možda nije najgore što nam se desilo - takve pretnje u poslednje vreme stižu u američke gradove kojima su hakeri zaključali kompjutere i traže otkup u bitkoinima.

Pojedinim zaista i ne preostaje ništa drugo nego da otkup plate jer ne postoji drugi način na koji bi mogli da otključaju računare i pristupite podacima.

Popularni ransomware vole naročito hakeri, a to potvrđuju i informacije koje je objavila kompanija Recorded Future, koja je proučavala gotovo četiri miliona objava o malwareu na forumima u hakerskom podzemlju dark i "običnog" weba tekom godinu dana. Među pojmovima vezanima za hakerske alate, na forumima se najviše spominje i najtraženiji je upravo ransomware.

Tražen je i softver koji otežava otkrivanje malwarea na računarima, kao i tzv. trojanci, odnosno softver koji je dizajniran kao legitiman softver, ali njegovim instaliranjem hakeri mogu da prisluškuju korisnike ali i da preuzmu kontrolu nad kompjuterom.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Guderijan

    Bolje da naplate npr. u Moneru,Bitcoinu se miže ući u trag :-) ,ali oni to već znaju :-)

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima