• 1

Još uvek koristite Windows 7? Evo šta vas očekuje posle Srpske Nove godine

Što se Microsofta tiče jedina preporuka je prelazak na Windows 10, a korisnici legalne verzije "sedmice" to i dalje mogu da urade besplatno

Kompanija Microsoft će 14. januara 2020. godine objaviti poslednje zvanično ažuriranje za operativni sistem Windows 7. Produžetak održavanja dobiće jedino one kompanije koje budu spremne posebno da plate za dalje pružanje sistemske podrške.

I pored toga što ovaj potez šalje jedan od najuspešnijih Windows-a u penziju, statistike govore da 28 odsto, od ukupnog broja korisnika Microsoftovih operativnih sistema, i dalje koristi Windows 7.

Imajući to u vidu, kao i procene da se tokom sledeće godine može očekivati porast broja malicioznih napada na "sedmicu", mnogi se sa pravom pitaju šta da rade kako bi bolje zaštitili svoje računare posle tog datuma.

Što se Microsofta tiče jedina preporuka je prelazak na Windows 10, a korisnici legalne verzije "sedmice" to i dalje mogu da urade besplatno. Ali, s obzirom na broj korisnika Windows-a 7, postavlje se pitanje šta bi oni trebalo da urade da bi bili sugurni da će njihovi računari ostati bezbedni i posle 14. januara?

Windows 7, 10

Foto: Microsoft

Odgovor na to pitanje izgleda ovako:

- Prvo, obavezno je instaliranje poslednjeg apdejta za Windows 7.

- Zatim je potrebno odaberati neki pouzdan antivirus program

- Sledeći korak je deinstalacija Internet Explorer-a, koji predstavlja jednu od većih bezbednosnih rupa na računaru

- Iz istih razloga trebalo bi ukloniti MS Office i sve njegove komponente i umesto njih instalirati neku od besplatnih alternativa ili Google office suite

- Zatim bi trebalo isključiti Java-u i Adobe Flash Player u pregledačima

- I na kraju, napraviti "Limited User" nalog i koristiti ga umesto administratorskog naloga.

(Telegraf.rs/Tom’s Guide)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima