≫ 

Kompjuter koji je odveo čoveka na Mesec bio je 563 puta sporiji od današnjih punjača za telefone

Budući da je svmirska letelica imala četiri kompjutera, Heler kaže da bi danas bila potrebna četiri Anker PowerPort Atom PD 2 USB-C punjača da se stigne na Mesec

  • 8
Aldrin gleda u mirnu bazu Foto: NASA

Savremeni USB-C punjač, putem koga se pune i napajaju savremeni prenosni uređaji, mnogo je moćniji tehnološki uređaj u odnosu na navigacione kompjutere na svemirskoj letelici Apolo 11, koja je prve astronaute odvela na Mesec.

Softverski inženjer u Apple-u Forest Heler uporedio je tri USB-C punjača: Google Pixel Charger od 18W, Huawei SuperCharge od 40W i Anker PowerPort Atom PD 2 od 60W.

Anker Punjač Foto: Anker

Uporedivši njihove RAM (Random Access Memory) memorije sa kompjuterom za navođenje pomenute letelice, otkrio je da Anker punjač ima osam kilobajata RAM-a dok ih računar Apola 11 ima samo četiri.

Na osnovu poređenja RAM memorije, radnog takta, količina prostora instaliranje softvera i još nekoliko drugih komponenti, zaključio je da su današnji USB punjači do 563 puta brži nego Apolov kompjuter, piše Popular Mechanics.

Budući da je svmirska letelica imala četiri kompjutera, Heler kaže da bi danas bila potrebna četiri Anker PowerPort Atom PD 2 USB-C punjača da se stigne na Mesec, uz određene napomene.

Uprkos saznanju od snazi ovih punjača, Heler priznaje da bi postojala određena ograničenja kod njihovog eventualnog korišćenja za napajanje kompjutera svemirske letelice.

Nasa, sletanje na mesec Foto: Nasa

Heler kaže da je jedan od nedostataka to što mu nisu bili poznati periferni uređaji kompjutera Apola 11, pa tako nije mogoa da zna kolika je ukupna snaga potrebna da napaja sve uređaje.

Iako naši punjači za kompjutere i pametne telefone možda i ne bi mogli da pošalju svemirski bird nazad na Mesec, saznanje o tome dokle je tehnologija stigla od prvo čovekovog leta na Meses zvuči zaista impresivno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • holywoodski filmovi

    21. februar 2020 | 22:38

    svi zanemaruju da je amerikancima ondastanja tehnologija pomogla da odu i da se vrate na mjesec bez problema a danas ni sa njom ni sa 560puta boljom tehnologijom nisu u stanju niti da se vinu u oribitu (mole ruse da ih prebace)

  • .

    21. februar 2020 | 14:28

    Nije bilo puta na Mesec.

  • bane

    21. februar 2020 | 16:58

    Da ih odvede iz jedne hale sa maketom meseca u drugu i taj kompjuter je bio dovoljan.Bili oni na mesecu kao i ja.zar me nevidite iza onog kamena desno kako cucim?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA