Vreme čitanja: oko 1 min.

"Pozvaću policiju!": Vozači Tesle i Riviana u sukobu zbog "nelegalnog" punjenja

N. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vozač Tesle je, pokazujući na znakove koji navode da su punjači rezervisani samo za Tesla vozila, tvrdio da je prisustvo Rivian automobila na stanici nelegalno i zapretio da će pozvati policiju

  • 1
Tesla Supercharger Foto: Jonathan Weiss / Shutterstock.com

Spor između vozača Tesle i Riviana na Supercharger stanici u Kaliforniji podstakao je diskusije o otvaranju Teslinih punjača za druge marke. Incident se dogodio kada je vozač Riviana pokušao da napuni svoje vozilo koristeći aftermarket adapter, što je izazvalo konfrontaciju sa vozačem Tesle.

Aftermarket adapter je uređaj koji se kupuje nakon originalne prodaje vozila i omogućava kompatibilnost između različitih tipova tehnologija ili sistema. U kontekstu električnih vozila, aftermarket adapter omogućava električnim automobilima koji nisu proizvedeni od strane Tesle da koriste Tesla Supercharger stanice za punjenje.

Vozač Tesle je, pokazujući na znakove koji navode da su punjači rezervisani samo za Tesla vozila, tvrdio da je prisustvo Rivian automobila na stanici nelegalno i zapretio da će pozvati policiju. Ovaj događaj pokazuje da Tesla vozači nisu dovoljno informisani o novoj politici kompanije koja dozvoljava korišćenje Superchargera i drugim markama, piše PC Gamer.

U konkretnom slučaju, vozač Riviana je kupio adapter preko interneta jer nije želeo da čeka isporuku od strane proizvođača. Međutim, adapter nije radio, pa je vozač napustio stanicu i uputio se ka drugom punjaču, ali ne pre nego što je došlo do verbalnog sukoba.

Tesla je prošlog meseca omogućila pristup svojoj mreži punjača vozilima marke Rivian na odabranim stanicama, a sličan pristup očekuje se i za vozila Ford, kao i za buduće modele General Motorsa, Volva i Polestara. Adaptacija punjača zahteva upotrebu posebnog adaptera do 2025. godine, kada će proizvođači automobila početi da koriste Tesla podržane NACS portove umesto trenutnih CCS portova.

U raspravama na forumima vozači Tesle izrazili su iznenađenje nedostatkom komunikacije od strane Tesle o ovoj promeni. Neki vozači smatraju da bi Tesla trebala da ažurira svoje znakove i jasnije komunicira politiku korišćenja svojih stanica kako bi se izbegli slični incidenti u budućnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • angelina

    16. april 2024 | 11:17

    Kao neko ko je baš ekološki osvešćen jedva čekam da u unirent rent a car agenciji bude što više električnih vozila.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA