Kako je "rupa" u Windows-u 10 uništila bezbednosni mehanizam najpopularnijih internet pregledača?

Ovim propustom Google je milionima korisnika dao razlog da napuste Windows 10, tvrdi Forbes

  • 0
Chrome, Google

Foto: Pixabay.com

Google stalno poboljšava Chrome, pa je ovaj pregledač sa poslednjim ažuriranjem dobio i nove korisne funkcije. Nedavno se, međutim, pojavio i ozbiljan problem - propust koji ne može da se ispravi i koji ima veze sa Windows 10 operativnim sistemom.

Naime, da bi ostao bezbedan, Chrome se oslanja na Windows 10, a poslednji Windows apdejt, o kome smo već pisali, ugrožava njegovu bezbednost, i to preko samo jedne pogrešno postavljene linije koda. Ako se uzme u obzir skorašnja istorija Windows 10 ažuriranja jasno je da korisnici imaju razloga za brigu.

Bezbednosni mehanizam Chromium sandbox je, kako kažu u Google-u, iždržao test vremena. Njegov zadatak je da sprečava da se greške iz Chrome-a šire na druge softvere, piše Forbes.

Chrome sandbox je sve do sada smatran jednim od najboljih sandbox mehanizama, a najveća mana mu je to što se oslanja na samu bezbednost Windows operativnog sistema. Glavni problem je to što tim Chromium developera nema kontrolu nad promenama unutar Windows-a, pa u slučaju greške ne može da preduzme ništa. Upravo to se i dogodilo sa novim propustom u okviru 1903 ažuriranja za Windows 10, što je otvorilo prostor za onlajn napade napade u okviru Chrome pretraživača.

I pored toga što je Microsoft ubrzo objavio bezbednosnu zakrpu - CVE-2020-0981, bezbednost Chrome pretraživača će i ubuduće zavisiti od Windows tima, tako da suština ovog propusta ostaje, prenosi PC Press. Inače, ovim propustom su ugroženi i drugi internet pregledači zasnovani na Chromiumu: Opera, Brave, novi Edge pretraživač, kao i Firefox, budući da i sam koristi Chromium sandbox.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA