• 0

Najveći kompjuterski čip na svetu simulira budućnost "brže od realnog vremena"

Cerebras CS-1 stručnjaci opisuju kao "najmoćniji kompjuterski sistem opremljen veštačkom inteligencijom na svetu"

  • 0
Mozak, Čip, Procesor

Ilustracija / Foto: Pixabay

Nedavno sprovedeno testiranje najvećeg kompjuterskog čipa na svetu je pokazao da je on u stanju da predvidi šta će se dogoditi u budućnosti "brže nego što su zakoni fizike u stanju da dođu do istog rezultata".

Cerebras CS-1, koji se sastoji od 1,2 triliona tranzistora, obavljao je operacije čak 200 brže od superkompjutera koji se koriste za simulacije procesa sagorevanja u elektronskim postrojenjima. Njegov broj tranzistora 22 puta je veći od najnovijih Nvidia, konstruisnih za upotrebu u superkompjuterima.

Čip površine 462 kvadratna centimetra pokazao se toliko moćan u analiziranju miliona različitih varijabli, da je u stanju da proračuna šta će se desiti brže nego u realnom vremenu, piše Independent.

Razvijen od strane Nacionalne tehnološke laboratorije Ministarstva za energetiku SAD, Cerebras CS-1 je opisan kao "najmoćniji kompjuterski sistem opremljen veštačkom inteligencijom na svetu".

Velika snaga ovog čipa biće upotrebljena za treniranje neuralnih mreža i izvođenje zahtevnih simulacija različitih scenarija iz realnog sveta, kao što je npr. simulacija najboljeg načina sletanja helikoptera na brodsku palubu u odnosnu na vazdušne struje oko rotora.

Cerebras CS-1, najveći čip, superkompjuter

Printscreen: Twitter/@CerebrasSystems

Jedna od takvih simulacija će se odnositi na predviđanje razvoja gradova budućnosti. Iz Cerebrasa najavljuju da već rade na još snažnijem čipu, koji će imati 2,6 triliona tranzistora, što bi mu omogućilo izvođenje još složenijih simulacija.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima