• 10

Američka vojska razvija kompjuter pomoću koga će vojnici moći da čitaju misli

"Naša konačna namera je da osposobimo kompjuter da može da ostvaruje potpunu dvosmernu komunikaciju sa mozgom..."

  • 10

Američka vojska ulaže veliki novac u istraživanja iz oblasti neuronauke, u nastojanju da dekodira značenja različitih vrsta moždanih signala.

Cilj tih istražvanja, iako još uvek dalek, je izgradnja sistema koji će vojnicima omogućiti na komuniciraju isključivo putem misli. Koliko god to zvučala bizarno, ukoliko ova inicijativa donese rezultate, to će u potpunosti promeniti prirodu ratovanja, kao i samo ponašanje vojnika na terenu.

Iako je postojanje i slanje jedinica vojnika - "telepatskih kiborga " na bojno polje još uvek daleka budućnost, istraživačka kancelarija armije (engl. Army Research Office - ARO) namerava da u ovu vrstu istraživanja u narednih pet godina uloži 6,25 miliona dolara.

Neuronaučnici tvrde da su naučili da dekodiraju raščlanjuju neuralne signale koji detektuju ponašanje i razlikuju ga od ostalih moždanih aktivnosti. Ovde nije reč o čitanju misli, ali istraživanja američkih naučnika predstavljaju prve korake u razumevanju značenja različitih moždanih signala, prenosi Futurism.

Menadžer ovog programa Hamid Krim kaže da naučnici, ne samo što mere signale, već su počeli i da ih interpretiraju. Sledeće korak je dekodiranje različith kategorija moždanih signala na osnovu kojih će kompjuter, u neko trenutku, biti osposobljen da interpretira misli vojnika.

- Sledeći korak je njihovo razumevanje. Naša konačna namera je da osposobimo kompjuter da može nezavisno da ostvaruje potpunu dvosmernu komunikaciju sa mozgom - zaključuje Krim.

Video: Vojska Srbije predstavlja tenkove T-72MS

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zdravko

    Čitaće mojega

  • BB

    Znaju li oni uopšte da čitaju a o čitanju misli.....

  • Aleksandar

    Neprevaziden je cip. Sta trezan misli to pijan govori.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima