≫ 

Američka vojska razvija kompjuter pomoću koga će vojnici moći da čitaju misli

"Naša konačna namera je da osposobimo kompjuter da može da ostvaruje potpunu dvosmernu komunikaciju sa mozgom..."

  • 11
Vojnici u akciji

Ilustracija / Foto: Unsplash

Američka vojska ulaže veliki novac u istraživanja iz oblasti neuronauke, u nastojanju da dekodira značenja različitih vrsta moždanih signala.

Cilj tih istražvanja, iako još uvek dalek, je izgradnja sistema koji će vojnicima omogućiti na komuniciraju isključivo putem misli. Koliko god to zvučala bizarno, ukoliko ova inicijativa donese rezultate, to će u potpunosti promeniti prirodu ratovanja, kao i samo ponašanje vojnika na terenu.

Iako je postojanje i slanje jedinica vojnika - "telepatskih kiborga " na bojno polje još uvek daleka budućnost, istraživačka kancelarija armije (engl. Army Research Office - ARO) namerava da u ovu vrstu istraživanja u narednih pet godina uloži 6,25 miliona dolara.

Neuronaučnici tvrde da su naučili da dekodiraju raščlanjuju neuralne signale koji detektuju ponašanje i razlikuju ga od ostalih moždanih aktivnosti. Ovde nije reč o čitanju misli, ali istraživanja američkih naučnika predstavljaju prve korake u razumevanju značenja različitih moždanih signala, prenosi Futurism.

Menadžer ovog programa Hamid Krim kaže da naučnici, ne samo što mere signale, već su počeli i da ih interpretiraju. Sledeće korak je dekodiranje različith kategorija moždanih signala na osnovu kojih će kompjuter, u neko trenutku, biti osposobljen da interpretira misli vojnika.

- Sledeći korak je njihovo razumevanje. Naša konačna namera je da osposobimo kompjuter da može nezavisno da ostvaruje potpunu dvosmernu komunikaciju sa mozgom - zaključuje Krim.

Video: Vojska Srbije predstavlja tenkove T-72MS

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Putin R.S

    2. decembar 2020 | 17:03

    Mozete da citate misli i prevedete skoro sve, ali močanje ne moze da prevede niko.

  • Zz

    2. decembar 2020 | 18:38

    Koje bacanje para...koristimo mozak 3% (neki malo više, neki malo manje) a hoće da nam računar čita misli i još ga razvijaju...pa za tih 3% je i Spektrum iz '82 sasvim dovoljan...

  • Prcko

    2. decembar 2020 | 17:20

    Hahahah

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA