Ruski hardver sve bolji i brži: Prvi "domaći" kompjuteri za Putina i administraciju

Neki modeli procesora ruskih proizvođača Elbrus i Baikal uspeli su da dosegnu nivo Intela i AMD-a, a sada je tu i matična ploča namenjena - državnim institucijama

  • 0
AMD, Ryzen, procesor, matična ploča Foto: Unsplash

Nije nikakva novost da Rusija već duže vreme pokušava da uhvati tehnološki korak sa Zapadom kada su desktop računari u pitanju.

Određeni modeli procesora ruskih proizvođača Elbrus i Baikal uspeli su da dosegnu nivo performansi Intelovih i AMD-ovih procesora, doduše, najslabijih primeraka od pre koje generacije, ali je i to znatan uspeh, jer se do njega došlo relativno brzo. Ipak, proći će još neko vreme dok ne postanu ravnopravni takmaci svojim parnjacima, a do tada, još uvek se ne odustaje od Core i Ryzen modela.

Kako je upotreba visokotehnoloških proizvoda zapadnog porekla u državnim institucijama viđena kao potencijalni bezbednosni problem, Rusija na sve načine nastoji da makar na ključnim mestima koristi sopstvena rešenja.

I dok procesori ne budu na zadovoljavajućem stepenu razvoja, prelazno rešenje pronađeno je u matičnim pločama. Tako se došlo do hibridnih sistema, gde se za osnovu koriste Ryzen procesori, ali na pločama domaće proizvodnje. Ruski proizvođač Philax prikazao je prvu ploču sa AMD B450 čipsetom koja je konstruisana u Rusiji, piše SK.

Za početak, nije se preterivalo sa detaljima i ploča izgledom ne odstupa od bazičnih Micro-ATX modela, a po rečima proizvođača "u potpunosti zadovoljava osnovne potrebe korisnika". Iako se ne navodi podatak na koje se korisnike cilja, ploča se, barem u izvornoj varijanti, neće naći u slobodnoj prodaji, tako da joj je namena jasna - državne institucija.

Nesumnjivo je da koristi dodatne elektronske sklopove koji se staraju o bezbednosti sistema, ali o njima nisu izneti baš nikakvi podaci, dok ostatak komponenata i podržanog hardvera deluje identično kao i kod drugih "low-end ploča": četiri memorijska slota, dva PCI-E x16 i jedan PCI-E x1, dva M.2 i četiri SATA porta, kao i integrisani zvučni procesor.

Podržani su Ryzen procesori serija druge, treće i poslednje, četvrte generacije. Doduše, veličina hladnjaka na naponskoj sekciji uliva nadu da će postojati makar male šanse za overklok. Ko zna, možda sutra predstave i "civilnu" varijantu i krenu da se takmiče u ovoj plemenitoj disciplini.

Video: Putinova tajna ćerka: Kaže da voli što je u centru pažnje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA