≫ 

Nemačka dobila najmoćniji računar u Evropi: Neverovatna brzina multitaskinga

Iako je kvantna tehnologija još u eksperimentalnoj fazi, jednog dana bi mogla da omogući rešavanje pitanja koji su suviše složeni za sadašnje računare i to u rekordnom vremenu...

  • 0
Q System One Foto: IBM

Nemačka kancelarka Angela Merkel predstavila je prvi kvantni računar koji je u Nemačkoj instalirao američki računarski gigant IBM, dok je Evropa aktivna na unapređenju te obećavajuće tehnologije.

Kompjuter Q System One instaliran je u blizini Štutgarta u saradnji sa nemačkim stručnjacima i već radi od aprila. To je prvi kvantni kompjuter grupe IBM van SAD.

- Nemačka je među najboljima u istraživanju kvantne tehnologije i namerava da to i ostane - rekla je kancelarka koja je tokom studija napisala tezu iz kvantne hemije.

Kvantna tehnologija koristi se za veoma moćne računare zahvaljujući fizičkog svojstva izuzetno malih čestica.  mesto "bitova" koji se koriste za klasične računare, kvantni svet koristi „kjubite“ (qubit) koji mogu paralelno radi nekoliko stvari i to mnogo brzo.

Iako je kvantna tehnologija još u eksperimentalnoj fazi, jednog dana bi mogla da omogući rešavanje pitanja koji su suviše složeni za sadašnje računare i to u rekordnom vremenu. Francuska i Nemačka imaju za cilj da se svrstaju među lidere u toj oblasti.

Francuske vlasti su u januaru najavile investicije od 1,8 milijardi evra tokom pet godina, a Nemačke će izdvojiti dve milijarde za gradnju kvantnog računara do 2025. godine.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA