• 0
 ≫ 

Na CES sajmu početkom januara biće predstavljen HDMI 2.1a: Još jedna zbunjujuća specifikacija

 ≫ 

Pripremite se za još jedan novi HDMI standard. Zašto? Niko ne zna.

  • 0

Foto: Pixabay

Kao što je Telegraf već pisao, HDMI standardi su u haosu. HDMI 2.1 je posebno frustrirajuća zbrka, jer kako se ispostavlja, HDMI 2.1 uređaji ne moraju da podržavaju bilo koje nove HDMI 2.1 funkcije. Upravo zbog toga, recimo, podešavanje igranja na 120Hz na PS5 ili Xbox Series X konzolama, čini veoma mučnim iskustvom.

Srećom, uoči CES 2022 sajma, HDMI Forum najavljuje najnoviju reviziju HDMI specifikacijskog steka, koji je tu da sve učini boljim i jednostavnijim, zar ne?

Naravno da ne.

Počnimo sa dobrim: HDMI 2.1a je predstojeća revizija HDMI 2.1 steka i dodaje veliku novu funkciju, mapiranje tonova na osnovu izvora ili SBTM (Source-Based Tone Mapping). SBTM je nova HDR funkcija koja prebacuje deo mapiranja HDR tonova na izvor sadržaja (kao što je vaš računar, naprimer) zajedno sa mapiranjem tonova koje vaš TV ili monitor radi.

Da biste razumeli šta je SBTM, morate razumeti mapiranje tonova. Mapiranje tonova je deo tehnike pomoću koje digitalni displeji pretvaraju slikovne podatke u vizuelni izlaz.

Da bismo bolje pojednostavili, podaci o slikama i video zapisima mogu da se skladište u mnogo različitih formata, a ti formati se možda neće podudarati ili „mapirati“ direktno sa formatiranjem koje koristi vaš ekran. Mapiranje tonova je, dakle, proces kojim uređaj "mapira" "tonove" u izvornim podacima za konačni izlaz.

Mapiranje tonova zasnovano na izvoru omogućava uređajima da izvrše mapiranje tonova odvojeno za pojedinačne izvore. Ova funkcija je prvenstveno korisna za računare, a naročito za igre.

SBTM nije novi HDR standard — nije tu da zameni HDR10 ili Dolby Vision. Umesto toga, treba da pomogne postojećim HDR podešavanjima da bolje funkcionišu tako što će izvoru sadržaja omogućiti da bolje optimizuje sadržaj koji prosleđuje na ekran ili tako što će ukloniti potrebu da korisnik ručno kalibriše svoje ekrane za HDR.

HDMI Forum napominje da će biti moguće da kompanije i proizvođači televizora dodaju podršku putem ažuriranja firmvera za HDMI 2.1a i mapiranje tonova zasnovano na izvoru “u zavisnosti od njihovog dizajna”.

S obzirom na uobičajenu putanju ažuriranja TV specifikacija, čini se da je gotovo zagarantovano da u većini slučajeva korisnici neće dobiti nove funkcije sve dok ne kupe novi TV koji podržava HDMI 2.1a odmah iz kutije (kojih je do sada tačno nula, s obzirom na to da specifikacija tek treba da bude u potpunosti objavljena).

Evo lošeg: kao i svaka druga jedinstvena HDMI 2.1 funkcija, SBTM će biti opciona funkcija koju proizvođači mogu da podrže — ali nije nešto što će se od njih zahtevati.

HDMI 2.1 nije samo proširenje postojećih HDMI standarda; to je potpuna zamena.

HDMI 2.0 je povučen i više se ne licencira. HDMI 2.1a će funkcionisati na sličan način: kada se standard objavi, prema pravilima administratora za HDMI licenciranje, svi novi portovi će, teoretski, biti označeni kao HDMI 2.1a — ali neće morati da nude novi SBTM ili čak bilo koje HDMI 2.1 karakteristike.

Uređaji koji tvrde da podržavaju HDMI 2.1 trebalo bi da navedu koje njegove karakteristike nude, ali to zahteva od korisnika da pročita sitna slova.

Sa novim standardom, sada se stvari dodatno komplikuju bez bilo kakvog logičnog razloga. Kao što smo već rekli, jedini ljudi koji imaju koristi od dozvoljavanja da se svi HDMI 2.0 uređaji prodaju kao HDMI 2.1 uređaji su proizvođači hardvera koji se mogu pretvarati da njihovi proizvodi donose značajna poboljšanja bez da zapravo isporučuju nešto novo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima