Sony kupuje Bungie, gejming studio iza igre Destiny i originalnog tvorca Halo franšize

Dogovor je vredan 3,6 milijardi dolara.

  • 0

Sony kupuje Bungie, gejming studio iza veoma popularne igre Destiny i originalnog tvorca Halo franšize koja je Xbox stavila na mapu, za 3,6 milijardi dolara. Vesti o akviziciji stižu u jeku nedavne Microsoft-ove najave da kupuje Activision Blizzard za 68,7 milijardi dolara.

Bungie će "nastaviti da samostalno objavljuje i kreativno razvija svoje igre", rekao je Pit Parsons, generalni direktor ovog gejming studija.

Bungie će zadržati svoju nezavisnost i sposobnost da samostalno objavljuje svoje igre nakon zaključenja ugovora. Studio će biti podružnica u okviru kompanije Sony, ali će ga voditi sopstveni upravni odbor i njegov trenutni menadžerski tim.

"U Sony-ju smo pronašli partnera koji nas bezuslovno podržava u svemu i koji želi da ubrza našu viziju da kreiramo zabavu koja će se pamtiti, uz očuvanje kreativne nezavisnosti koja kuca u Bungie-jevom srcu", napisao je Parsons.

Pored toga, Bungie je otvoreno rekao gejming zajednici da njihove trenutne i buduće igre neće biti PlayStation ekskluzive.

"Želimo da svetovi koje stvaramo budu dostupni svima koji igraju igrice. Nastavićemo da objavljujemo samostalno, da budemo kreativno nezavisni i da vodimo jednu, ujedinjenu Bungie zajednicu", kaže studio.

Američki Bungie je najpoznatiji kao tvorac izuzetno popularne franšize Halo, koja je svojevremeno pomogla Microsoft-ovim Xbox konzolama da postanu konkurente Sony-jevom PlayStation-u. 

Ranih 2000-tih godina Halo je postao kulturološki fenomen, kao ni jedna igrica pre njega, a za to je upravo bio zaslužan Bungie gejming studio.

Microsoft je kupio Bungie 2000. godine, ali već 2007. godine ovaj studio je odlučio da napusti Microsoft po isteku njihovog ugovora. Razlog za to je bio jednostavan - želeli su više. Ne više novca, ili više slave, želeli su da prave više različitih igrica, međutim, Microsoft to nije dozvoljavao. Oni su isključivo morali da rade na novim Halo naslovima.

Tada je Bungie odlučio da "digne ruke" od franšize koja je postala veća od samog Microsoft-a u nekim trenucima i krene svojim putem. Halo sada razvija studio 343 Industries koji je u vlasništvu Microsoft-a.

Ova akvizicija je poslednja u nizu velikih koji su najavljeni upravo ovog meseca. Industrija se još uvek oporavlja od Microsoft-ove najave za Activision Blizzard, a i ta najava je stigla za nešto više od nedelju dana nakon što je Take-Two najavio da kupuje developera mobilnih igara, kompaniju Zynga.

Svakako ovo je jedna od najzanimljivijih akvizicija, kada se sagleda istorija Bungie gejming studija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA