Vreme čitanja: oko 2 min.

Prelazak na "live service" model u PlayStation-u nailazi na ozbiljne prepreke, tvrde izvori iz kompanije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Insajderi su zabrinuti zbog Sony-jeve vizije za budućnost, posebno kada je reč o velikim ulaganjima u takozvane live service igre i PSVR 2 i Portal platforme

  • 0
Horizon Forbidden West: Burning Shores Foto: PlayStation/Guerilla Games/Horizon Forbidden West Burning Shore

Pored uspešno lansirane PlayStation 5 konzole i niza kvalitetnih igara, Sony je odlučio da napravi značajan strateški potez prema takozvanim live service igrama. Međutim, prema izvorima koji su govorili za novinara Džejsona Šrajera iz Bloomberg-a, izgleda da ovaj prelazak nailazi na ozbiljne prepreke.

Live service model se zasniva na pružanju kontinuirane podrške igrama nakon njihovog izlaska, često kroz sezonske nadogradnje, mikrotransakcije i dodatni sadržaj. Cilj je da igrači ostanu angažovani na duži period i u kontinuitetu troše novac unutar igre, umesto da je igra jednokratno iskustvo.

Sony je odlučio da čak 60% svojih investicija usmeri u live service igre, dok će 40% ostati posvećeno njihovim poznatim singleplayer igrama. Kako stvari stoje, većina velikih Sony-jevih studija, uključujući Naughty Dog, Insomniac i Guerrilla, već je angažovana na razvoju ovakvih igara. Međutim, izvori upućeni u situaciju izražavaju ozbiljne sumnje u ovakvu strategiju, posebno u kontekstu kompanijine već dokazane snage u pravljenju singleplayer igara.

Jedan od dodatnih izazova je i činjenica da novi timovi angažovani na ovim projektima, kao što je studio Bungey, nisu posebno impresionirani dosadašnjim razvojem. Iako Bungie radi na svojim naslovima kao što su Marathon i Destiny 2, ni jedan od njih nije ekskluzivan za PlayStation, što dovodi u pitanje sinergiju i komplementarnost ovih projekata.

Industrijski primeri pokazuju da prelazak sa jednog tipa igara na drugi često nije proces koji se završi nekim uspehom. BioWare, Crystal Dynamics i Gearbox su svi napustili svoje franšize da bi se fokusirali na live service igre, ali su se na kraju vratili svojim originalnim projektima nakon brutalnih neuspeha.

Upućeni izvori upozoravaju da, čak i kada se koristi talentovani studio, nema garancija za kvalitet ili pozitivnu reakciju publike. Mnoge popularne multiplayer igre su ili već dugi niz godina u tom formatu (Call of Duty, Counter-Strike, DOTA, League of Legends) ili su nastale relativno iznenada (Fortnite, PUBG, Tarkov).

Sve u svemu, uprkos Sony-jevim namerama da live service igre postanu ključan izvor prihoda, izvori iz industrije smatraju da kompanija možda ne ide u pravom smeru. Čini se da preusmeravanje resursa sa potencijalno uspešnih singleplayer projekata na ovakve naslove može biti rizičan potez koji se možda neće isplatiti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA