Vreme čitanja: oko 5 min.

Albanca koji je hakovao GTA VI opisali kao sajber genija: "Iskoristite njegove veštine"

Vreme čitanja: oko 5 min.

"Sajber genije", 18, koji je naneo štetu od 7 miliona funti kada je ukrao kod i video snimke iz firme koja stoji iza Grand Theft Auto 6, dobija bolnički nalog na neodređeno vreme

  • 0
Arion Foto: Društvene mreže

"Sajber geniju", odnosno tinejdžeru-hakeru albanskog porekla koji je naneo štetu od 7 miliona funti firmi koja stoji iza čuvene video-igrice "Grand Theft Auto", uručen je bolnički nalog i biće zadržan u psihijatrijskoj ustanovi na neodređeno vreme, najverovatnije doživotno.

Arion Kurtaj (18), za koga strani mediji navode da je autističan, ukrao je kod i video snimke iz najnovijeg izdanja hit franšize kriminalističkih pucačina, GTA VI, kao deo kampanje ucena od više miliona funti, javlja "Daily Mail".

Prkosni tehnološki prevarant Kurtaj, ključni član grupe za sajber kriminal "Lapsus$", takođe je ucenjivao telekomunikacionu kompaniju BT/EE, zahtevajući otkup od 4 miliona dolara.

Zajedno sa jednim 17-godišnjakom, čije ime nije objavljeno, hakovali su proizvođača kompjuterskih čipova NVIDIA, "Uber" i onlajn banku "Revolut", između jula 2021. i februara 2022.

Porota je osudila Kurtaja iz Oksforda u Velikoj Britaniji za 12 različitih krivičnih dela posle sedmonedeljnog suđenja u avgustu.

Želi da se vrati zločinu

Međutim, na ročištu za izricanje kazne ranije ovog meseca čulo se da 18-godišnjak želi da se vrati životu zločina nakon što bude pušten.

Shodno tome, sudija Patriša Lis izjavila je danas da je "jedina sigurna opcija" da se on pritvori u skladu sa članom 37 Zakona o mentalnom zdravlju uz nalog zabrane.

Kurtaj, koji je u pritvoru od septembra prošle godine, prisustvovao je saslušanju putem video-linka sedeći za stolom u prostoriji ustanove za mlade prestupnike Feltam.

Sudija Lis je objasnila da će biti prebačen u bezbednu psihijatrijsku ustanovu kada bude dostupan krevet u bolnici srednje bezbednosti u Marlborou u Milton Kejnsu.

Kurtaj nije pokazivao nikakve emocije dok ga je čuvar izvodio iz sobe.

Sedamnaestogodišnjak, koji ima ASD (poremećaj iz autističnog spektra) i imao je samo 14 godina kada su počinjeni prekršaji, osuđen je na rehabilitaciju mladih na 18 meseci uz nadzor od tri meseca.

Porota ga je osudila za neovlašćeno delo u vezi sa hakovanjem, prevarom i ucenom u odnosu na kompaniju NVIDIA.

Mladić je takođe osuđen za uhođenje dve mlade žene na sudu za mlade, kao i hakovanje servera policije u Londonu.

Član hakerske grupe

Sudija Lis rekao je paru:

"Bili ste ključni igrači u nizu sajber prestupa od strane hakerske grupe koja se zvala 'Lapsus$'."

"Oni su ciljali na velike tehnološke kompanije koje su pretrpele velike finansijske gubitke... kao i visoke troškove obezbeđenja svojih sistema."

Ona je rekla da je šteta po "Rockstar Games" usled hakovanja željno iščekivanog GTA6 "nemerljiva".

Korisnici BT/EE takođe su izgubili poverenje u telekomunikacionog giganta.

Kevin Bari, tužilac, rekao je da su hakovi na "Rockstar", "NVIDIA" i "Uber" koštali kompanije oko 9,3 miliona dolara.

Osvrćući se na napad na "Rockstar", tužilac je dodao:

"Ovaj materijal je bio veoma poverljiv jer je igra franšiza vredna milijardu dolara i najnovija se iščekuje."

"Objavio je neke od ukradenih snimaka snimljenih tokom hakovanja na onlajn forumima i ucenjivao 'Rockstar Games' da će objaviti dragoceni izvorni kod koji čini blokove igre osim ako ga ne kontaktiraju – verovatno da bi razgovarali o isplati otkupnine."

Beri je rekao da je Kurtaj bio umešan "u većoj meri nego 17-godišnjak" i da je obećao da će nastaviti hakovanje ako bude pušten iz zatvora.

"Kurtaj je odlučan da počini nova krivična dela ako za to dobije priliku. Ta odlučnost je neumanjena provođenjem vremena u pritvoru tokom prošle godine."

Bari je ranije rekao sudu:

"Žrtve u ovom slučaju, a one su nesumnjivo bile žrtve, bili su članovi javnosti koji su pretrpjeli prevare prilikom zamene sim-a. Bilo je i velikih korporacija koje su bile mete i napadnute."

"Nema nagoveštaja da su bilo koji od ovih napada izvršili pojedinci radi šale i zabave."

"Očigledno je da su umešani bili smrtno ozbiljni u krađi podataka i profitu od toga, ponekad u zaista ogromnim razmerama, bilo ucenom ili prevarom."

"Nema nagoveštaja da su to bili zločini bez žrtava – upravo suprotno."

GTA VI, GTA 6, Grand Theft Auto 6 Foto: Rockstar Games

Ukradeni podaci

"Kupcima su ukradeni njihovi podaci, a njihovi sim-ovi su zamenjeni i korišćeni od strane kriminalaca, uključujući optužene."

"Posledice te prevare bile su da su im se životi okrenuli naglavačke, računi opljačkani i isušeni. Oduzeta životna ušteđevina, ponekad i na desetine hiljada funti."

"To su bili stvarni gubici koje su pretrpeli pojedinci."

"Mega-korporacije koje su uključene opisale su ogroman poremećaj i gubitak koji su doživeli. Gubici su bili vrlo stvarni i direktna posledica njihovih akcija."

"Ti gubici, samo zato što su iz velike kompanije, ne znači da nisu značajni. Svi gubici koje pretrpe na kraju će se preneti na njihove kupce."

"Arion Kurtaj je radio kao deo tima i uneo je razne veštine kako bi navodni napadi bili efikasni."

"On je kompromitovao sisteme brojnih kompanija, a to je uključivalo interne servise za razmenu poruka i tako dalje. Ovo je poremetilo usluge za više od 8.000 korisnika."

Na jednom sajtu Kurtaj je automatizovao da se na ekranu pojavljuju reči "j*** me tata". Drugi je video na kom se pojavljuje da slika penisa.

Beri je ovo opisao kao "obeležje Ariona Kurtaja".

U jednom zahtevu za ucenu, Kurtaj je pisao operateru mobilne mreže EE:

"Mi smo Lapsus$. Zapamtite naše ime. Imamo vaše korisničke podatke."

"Imamo EE, BT i Orange izvorne kodove. Ako nam EE plati četiri miliona dolara pre 20. avgusta, izbrisaćemo sve sa naših servera."

Beri je dodao: "Optuženi su koristili značajan nivo hakovanja i inženjeringa."

"Oni su znali šta rade i preduzimali su značajne pokušaje da prikriju svoje tragove. Učinjeni su značajni pokušaji da se prikriju njihovi identiteti."

"Uključili su se u složen proces, prateći veliki broj lanaca dokaza. Pronađeni su isečci materijala kojima je materijal praćen do optuženih."

"Čini se da su u mnogim prilikama vešto i dobro sakrili svoj identitet."

"Genije" koji se suočava sa decenijama u bezbednom okruženju

Dejvid Miler, advokat Kurtaja, opisao je tinejdžera kao "genija" koji se "suočava sa time da decenije provede u bezbednom okruženju na račun poreskih obveznika."

"Mora da postoji bolji način da se iskoriste veštine koje ima."

Miler je rekao da je ironično što je ciljao na kreatore GTA, najuspešnije video igre na svetu u kojoj je cilj "pljačkati i graditi bande".

Sudija Patriša Li je napomenula da bi bilo kompanija koje bi bile zainteresovane da zaposle Kurtaja ako bi on mogao da bude rehabilitovan.

"On nije neko sa kim bi trenutno mogli da rade. On treba da donese odluku da naporno radi i to bi mogao da postigne, potencijalno. To bi bila sasvim drugačija budućnost za njega."

Kurtaj iz Oksforda je autističan i porota je utvrdila da je počinio niz radnji nakon suđenja u avgustu.

Utvrdili su da je Kurtaj počinio 12 krivičnih dela; četiri tačke za neovlašćeno delovanje narušavanja rada računara, tri tačke ucene, dve tačke za prevaru, jednu tačku za neovlašćenu modifikaciju računarskog materijala, jednu tačku za obezbeđivanje neovlašćenog pristupa računarskom materijalu sa namerom i jednu za krađu obaveštenja.

Porota je 17-godišnjaka osudila za neovlašćeno delo u vezi sa hakovanjem, prevarom i ucenom u odnosu na kompaniju "NVIDIA".

On je priznao dva krivična dela po Zakonu o zloupotrebi računara i jednu tačku za prevaru u vezi sa BT.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA