VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Ne postoji svest o osnovnim merama zaštite od zloupotrebe interneta

- Živimo u eri u kojoj se informacije razmenjuju nepojmljivo brže i dosežu neuporedivo dalje nego u bilo kom ranijem momentu ljudske istorije. Veze među ljudima su čvršće a komunikacija trenutna bez obzira na prostornu udaljenost - napisao je Veselin Jevrosimović

  • 0

Veselin Jevrosimović je ove nedelje u svojoj kolumni pisao o privatnosti u digitalnom dobu. U nastavku pročitajte šta predsednik kompanije Comtrade misli o pomenutoj temi.

VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Tehnologija će značajno promeniti poljoprivredu i stočarstvo!

"Nedavno sam pročitao zanimljiv članak koji se bavi temama privatnosti i vlasništva u digitalnom dobu. Stanovište autora je da veliki IT proizvođači, budući da po prirodi stvari ostaju vlasnici softvera koji pokreće uređaje, zadržavaju deo kontrole nad opremom koju koristimo i tako posredno narušavaju naše vlasničko pravo. Pored toga, njihovo upravljanje softverom - od automatske ugradnje novih verzija daljinskim putem, do praćenja korisničkih navika i načina upotrebe aparata – ugrožava naše elementarno pravno na privatnost.

Živimo u eri u kojoj se informacije razmenjuju nepojmljivo brže i dosežu neuporedivo dalje nego u bilo kom ranijem momentu ljudske istorije. Veze među ljudima su čvršće a komunikacija trenutna bez obzira na prostornu udaljenost. Prirodno je i da se zbog toga menjaju modeli ponašanja i način života ljudi, ali i poslovni modeli i izvori zarade – kako za velike kompanije, tako i za inovativne pojedince. Čini mi se da nikada više sadržaja i usluga nije bilo besplatno, ali je zauzvrat nastalo ogromno tržište direktnog ciljanog onlajn oglašavanja baziranog na poznavanju potreba svakog pojedinačnog korisnika.

Foto: Promo

Tu zaista dolazimo na klizav teren na kome nisu uvek jasno iscrtane granice i definisana pravila ponašanja u poslovanju. Sa druge strane imamo korisnike koji nisu dovoljno „pismeni“ za korišćenje modernih tehnologija, a ruku na srce nisu ni imali vremena da se prilagode neverovatno brzim promenama. Zbog toga ne postoji svest o osnovnim merama zaštite od zloupotrebe interneta, društvenih mreža i digitalnih uređaja. Sa tim je povezana i briga o sigurnosti sopstvenih podataka i pravu na privatnost. Koliko je problem u tome da li neko čita našu elektronsku poštu ili analizira podatke sa telefona, toliko je na nama da obratimo pažnju šta od informacija delimo i kako da podesimo uređaje tako da ostanu bezbedni.

Premda se slažem sa većinom argumenata američkog pisca čiji sam tekst spomenuo u uvodu, ne mislim da je problem nerešiv. Potrebno je samo da se svi skupa što pre prilagodimo vremenu u kome živimo i steknemo nove navike i obrasce ponašanja. Uostalom, ako brinemo o tome da se neko ne domogne sadržaja našeg novčanika, zašto se na isti način ne odnosimo prema sadržaju pametnog telefona? Ako nešto ne bismo viknuli nasred gradskog trga da nas svi čuju, zbog čega to isto objavljujemo na društvenim mrežama?"

Daljinac

(Telegraf.rs / Izvor: Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA