≫ 

Izbor novčanika za bitkoine isto je kao kada biramo banku: Ovo je najsigurniji način da ih čuvate

- Potrebno je znati da je softver za upravljanje našim bitkoinima, zapravo web aplikacija ili web sajt na koji se prijavljujemo i preko koga ulazimo u svet bitkoina - napisao je dr Goran Kunjadić u svojoj kolumni

  • 5

Dr Goran Kunjadić, specijalista za IT bezbednost i kriptozaštitu, pokušao je da nam u svojoj kolumni ove nedelje objasni kako zaštiti svoje bitkoine od hakerskog napada.

Do bitkoina možete da dođete besplatno ili uz minimalne troškove: Ovo je jedan od načina kako da u tome uspete!

"Kako cena bitkoina nezadrživo raste tako se povećava broj hakerskih napada dok cenu plaćaju korisnici koji ostaju bez svog novca. Ne dozvolite sebi da postanete laka meta i ostanete bez svojih bitkoina.

Kako bismo kreirali svoj bitkoin novčanik (wallet) neophodno je da koristimo neki od softvera za tu namenu kao što su: Coinbase, Electrum ili Bitcoin Wallet for Android za Android telefone ili tablet računare. Naravno, možemo se odlučiti i za neki drugi softver. Izbor novčanika u kome ćemo uspostaviti vlastiti bitkoin novčanik ravno je izboru banke u kome ćemo otvoriti svoj račun kao i otvaranju samog računa. Kome pokloniti poverenje?

U poslednje vreme pojavili su se web sajtovi koji izgledaju potpuno isto kao i sajtovi za digitalne novčanike ali to zapravo nisu. Može nam se desiti da se odlučimo za neki od lažnih sajtova, verujući da se radi o pravim digitalnim novčanicima. Bilo kakva uplata za kupovinu bitkoina preko takvog sajta znači da smo u samom startu izgubili svoj novac. I što je još važnije, kao što smo pisali u prvom nastavku, ne možemo se žaliti nikome jer zvanično niko nije odgovoran za bitkoine. Zato je potrebno dobro proveriti gde zapravo kreiramo svoj digitalni novčanik.

Potrebno je znati da je softver za upravljanje našim bitkoinima, zapravo web aplikacija ili web sajt na koji se prijavljujemo i preko koga ulazimo u svet bitkoina. Preko izabrane aplikacije garantujemo vlasništvo nad svojim novcem odnosno kriptovalutom. Važno je reći da se naš novčanik zapravo nalazi na našem računaru ili mobilnom telefonu koji nije ništa drugo nego grupa fajlova smeštenih na za to određenom mestu.

Foto: Aleksandar Nalbantjan

Kolika je mogućnost da neko neovlašćeno dođe do tih fajlova i preuzme naš novčanik? Mogućnost da se to desi jednaka je onoj da neko neovlašćeno pristupi našem računaru ili mobilnom telefonu. Najjednostavniji način je da neko fizički priđe uređaju, samim tim može pristupiti i našem novčaniku. Postoje metode kojima je moguće pristupiti uređaju i bez fizičkog kontakta. Čim se ostvari pristup uređaju, moguće je pristupiti i digitalnom novčaniku. Pogotovo je to jednostavno ukoliko sa naš novčanik nalazi na mobilnom telefonu sa Android operativnim sistemom, a takvi telefoni su najviše u upotrebi ne samo kod nas nego i u svetu.

Ukoliko kreiramo svoj digitalni novčanik, apsolutni je savet da to ne radimo na Android mobilnom telefonu. Android je kao sistem nebezbedan sam po sebi jer se radi o softveru otvorenog koda kome bilo ko može da pristupi.

Printskrin: Coindesk

Sigurnije je da svoj bitkoin novčanik otvorimo preko svog desktop ili laptop računara, međutim i tu postoji rizik. Pomenuli smo da postoje načini da neko pristupi našem računaru koristeći udaljen pristup i jednostavno iskopira fajlove novčanika kod sebe, a izbriše ih kod nas. Da bismo sprečili takav scenario preporučuje se upotreba specijalizovanog hardverskog uređaja na kome se čuvaju fajlovi digitalnog novčanika, a koji se priključuje na računar putem USB porta. Prednost ovog uređaja je što se može diskonektovati sa računara i pri čemu fajlovima novčanika nije moguće pristupiti osim kad je uređaj uključen u računar. Cene ovakvih uređaja se kreću oko 180 dolara, već u zavisnosti od tipa i proizvođača. S obzirom na mogući gubitak, cena nije previše visoka."

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA