• 0

Revolucionarno otkriće: Struju ćemo u bliskoj budućnosti dobijati direktno iz kišnih kapi

Svaka kap kiše u stanju da generiše 140 volti, što je sasvim dovoljno da, za kratko vreme, napaja 100 malih sijalica

  • 0

Tim inženjera uspeo je da otkrije način kako da iskoristi svaku kap kiše za generisanje elektriciteta. Iza uređaja, koga nazvaju "Kapljični elektro-generator" (Droplet-based electricity generator - DEG), stoje istraživači sa hongongškog Siti univerziteta.

Oni navode da je svaka kap kiše u stanju da generiše 140 volti, što je sasvim dovoljno da, za kratko vreme, napaja 100 malih led sijalica. To još uvek nije ni dovoljno, ni praktično za svakodnevnu upotrebu, ali svakako predstavlja korak u pravom smeru kada je obnovljiva energija u pitanju.

DEG koristi "tranzistorku strukturu efekta polja", piše Engadget, koji pretvara kišu u kratke kratke "rafale" električne energije. Matrijal od koga je uređaj napravljen ima "kvazi-permanentni električni naboj", a padanje kišnih kapi aktivira protok energije.

Sledeći korak će biti pronaći pravi način da se ova tehnologija pretvori u nešto održivo, što će ljudi moći da koriste u svojim domovima.

Za sada, tehnologija nije dovoljno pouzdana da kontinuirano proizvodi i emituje, odnosno da snabdeva uređaje elektičnom energiijom, pošto prvo mora da se napuni pre nego što ispusti novi "rafal".

A dok se to ne dogodi, uređaj bi mogao da služi kao mali, privremeni izvor energije na furusitičkim termosima sa vodu ili kišobranima, predlaže Engadget.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima