≫ 

Kinezi napravili robota koji pregleda pacijente obolele od korona virusa

"Doktori su veoma hrabri, ali virus je jednostavno previše zarazan. Možemo da koristimo robote za najopasnije zadatke..."

  • 0
Robot Korona virus Ilustracija / Printscreen: YouTube/NewZee PK

Istraživači na jednom od najvećih kineskih univerziteta konstruisali su robota za koga kažu da može da spasi živote tokom epidemije koronavirusa.

Mašina se sastoji od robotizovane ruke na točkovima, koja može da snima ultrazvukom, uzima bris iz usta i sluša zvuke organa pacijenta, kao što se to obično radi stetoskopom.

Lekari, koji u normalnim okolnostima sprovodi takve procedure, uz pomoć ovog robota neće morati da budu u istoj prostoriji sa pacijentom, pa čak mogu da budu i u drugom gradu, prenosi Rojters.

- Doktori su veoma hrabri, ali virus je jednostavno previše zarazan. Možemo da koristimo robote za najopasnije zadatke, rekao je profesor Ženg Gangti sa Univerziteta Cinghua.

On je na ideju o robotu došao u vreme proslave Lunarne nove godine, kada je Vuhan bio zatvoren, a broj zaraženih i umrlih svakog dana brzo rastao.

Prvog dana Kineske nove godine, od izvršnog predsednika Cinghua Čangung bolnice u Pekingu čuo je da je najveći problem to što se radnici na prvoj liniji odbrane lako inficiraju koronavirusom.

Ženg je okupio tim koji je preradio dve mehaničke ruke istom tehnologijom koja se koristi na brodovima na svemirskim stanicama i za istraživanje meseca.

- Roboti su bili potpuno automatizovani, a čak mogu sami sebe i da dezinfikuju nakon što obave pregled pacijenta. Doktori su, međutim, rekli da je bolje da bude što manje automatizacije, pošto lično prisustvo teši i smiruje pacijanta, rekao je Ženg.

Njegov tim sada ima dva robota, od kojih je jedan i dalje u laboratoriji, dok je drugi u bolnici Union u Vuhanu, gde su doktori počeli obuku za njegovu upotrebu. Ako se sve bude odvijalo po planu, robot će početi da se koristi od nedelje.

Video: Mladić sa maskom na licu se onesvestio nasred trotoara, svi strahuju da se zarazio korona virusom

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA