Spas u poslednji čas: Kako su 3D štampači pomogli stotinama zaraženih korona virusom

Italijanska novinarka je otkrila da glavni dobavljač nije u stanju da dostavi neophodne ventile za respiratore...

  • 1
Bolnica, korona virus, test Foto: Pixabay

Bolnica u Breši, koja na odeljenju intenzivne nege trenutno ima 250 pacijenata zaraženih korona virusom, suočila se sa nedostatkom ventila za respiratore.

Zbog toga joj je u pomoć priskočila italijanska kompanija Isinnova, koja se bavi 3D štampom. Isinnova je dizajnirala i odštampala 100 ventila, koji služe kao veza između pacijenata i mašina za održavanje disanja.

Ventili su za jednokratnu upotrebu i svaki se može koristiti najduže osam sati. Izrada jednog ventila košta 1 evro, a za izradu dizajna prototipa bilo je potrebno oko tri sata.

Italijanska novinarka Nuncija Valini otkrila je da glavni dobavljač nije u stanju da dostavi neophodne ventile, zbog čega je povezala bolnicu sa izvršnim direktorom Isinove Kristijanom Frakasijem.

Frakasi i inženjer Alesandro Romajoli su se, samo tri sata kasnije, iz firme vratili sa prototipom ventila.

- Ventil je testiran na pacijentu i rekli su nam da funkcioniše. Vratili smo se u kancelariju i nastavili da štampamo nove - navodi Romajoli za BBC.

Tandem je započeo saradnju sa još jednom lokalnom kompanijom za 3D štampu, kako bi uspeli da podmire potrebe bolnice. Isinnova ima šest štampača, a za pravljenje jednog ventila potrebno je sat vremena. Kompanije sada besplatno prave ventile za bolnicu, ali će njihov dizajn ostati poslovna tajna.

- Ventil ima veoma tanke rupe i cevčice manje od 8 milimetara. Nije ih lako napraviti. Pored toga, tokom štampanja treba paziti da proizvod ostane sterilan i napraviti ga na klinički način – naveo je Frakasi.

Uskoro je još jedna bolnica zatražila je pomoć kompanije, pošto je ostala bez ventila.

- Nismo spavali dva dana. Dajemo sve od sebe da spasimo živote! - ističe Frakasi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA