• 3

Ne čuje se, nema plamena, a probija čelik: Kinezi razvili moćnu pušku budućnosti

Elektromagnetno oružje, kao što je "Mala sinhrona indukcijska elektromagnetna puška", do sada se moglo videti u kompjuterskim igrama

  • 3

Kineski vojni eksperti predstavili su prototip puške koja koristi elektromagnetnu silu za ispaljivanje projektila. Futurističko oružje, kakvo se do sada moglo videti u kompjuterskim igrama, razvio je Univerzitet za vojnu logistiku Kineske narodnooslobodilačke armije.

Oružje je nazvano "Mala sinhrona indukcijska elektromagnetna puška" (Small Synchronous Induction Coilgun). Snimak sa prezentacije oružja prikazuje vojnike koji testiraju tri verzije oružja, veće puške, većeg pištolja i pištolja montiranog na mini robota, prenosi Global Times.

Najveća verzija oružja probija ploče čelika i više ploča šperploče, dok oružje montirano na robota gađa balone, što upućuje ili na smanjenu probojnu moć te verzije ili na jednaku preciznost kao i kada oružje koriste vojnici.

Elektromagnetno oružje koristi više elektromagnetnih kalema za ubrzavanje projektila. Taj princip rada sam po sebi ne predstavlja ništa novo, ali proizvodnja praktično upotrebljive verzije oružja na tom principu dosada se pokazala vrlo izazovnom, zbog izuzetno velike potrošnje električne energije i potrebe za promenom kalema, prenosi RT.

Oružje je tiše od konvencionalnog i ne proizvodi plamen na ustima cevi pri ispaljivanju projektila, što ga čini manje vidljivim u uslovima borbe i upotrebljivim u misijama u kojima ključno ostati neprimetan. Novu elektromagnetnu pušku trebalo bi, najverovatnije, da koriste kineski specijalci.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Predator

    Mislim da je u pitanju vazdušna puška u futurističkom stilu verovatno ima pumpu i revolversko ispaljivanje dijabola pod vazdušnim pritiskom.

  • M

    To je poznato srbiji još od 1999 te zračenje koje izaziva kancere i rakove kod ljudi i životinja, pogodi te tom puškom i posle se razboliš ko zna od čega!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima