Ilon Mask pokazao kako funkcioniše čip ugrađen u mozak

Ova tehnologija će, u budućnosti, omogućiti stimulaciju određenih delova mozga i premošćivanje nekih njegovih funkcija...

  • 3
Mozak, Čip, Procesor Ilustracija / Foto: Pixabay

Ugradnja čipova u ljude će morati da sačeka još neko vreme, ali je jedan od glavnih zagovornika te priče - Ilon Mask, ipak odlučio da pokaže kako će to funkcionisati u praksi.

On je, naime, od američke Agencije za hranu i lekove (FDA) dobio preliminarnu dozvolu za upotrebu moždanih implanata kao "eksperimentalnog medicinskog uređaja".

Na prezentaciji, održanoj u petak, Mask je predstavio implant za čitanje aktivnosti neurona veličine novčića, na kome su naučnici i inženjeri njegove kompanije Neuralink radili prethodnih godinu dana, kako bi ga učinili istovremeno funkcionalnim i dovoljno malim da može da se ugradi u mozak svinje, odnosno jednog dana u mozak ljudi.

Ta tehnologija će, osim čitanja moždanih aktivnosti, omogućiti stimulaciju određenih delova mozga i premošćivanje nekih njegovih funkcija, što bi prema Maskovoj tvrdnji osobama sa invaliditetom trebalo da povratiti mnoge telesne funkcije, kao što su vid, sluh i motorika udova.

Prezentaciju ove tehnologije Mask je nazvao "demonstracijom sa tri praseta". Jedno prase, bez ugrađenog implanta, je lutalo unaokolo. Drugom je implant ubačen, pa je kasnije izvađen, sa ciljem da se pokaže da je proces reverzibilan i da se implant može ukloniti bez ikakvih posledica po zdravlje.

A onda je na pozornicu izašla treća svinja, Gertruda, i dok je hodala unaokolo iz zvučnika su dolazili elektronski zvukovi. Mask je objasnio da se ti "bipovi" čuju svaki put kada nervi u njušci svinje pokreću električne impulse, koje je "pokupio" implant u mozgu.

Svrha prezentacije, prema Maskovim rečima, bila je da privuče još naučnika i inženjera u Neuralinkov tim, koji zasada čini oko 100 ljudu, u u budućnosti bi moglo da ih bude "10.000 ili više ".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sneza

    31. avgust 2020 | 10:21

    Taj svoj cip , zajedno sa njegovim satelitima...da stavi sebi tamo gde sunce ne sija. Zajedno sa onima koji su mu dozvolili da nam prlja nebo.

  • Mandrak

    24. novembar 2022 | 17:10

    Zlikovac Musk!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA