≫ 

Robot-pas "onjušio" nuklearni reaktor u Černobilju

Imao je zadatak da ispita trenutne nivoe radijacije u toj zoni i pomogne da se naprave mape njenog eventualnog daljeg širenja

  • 0
Robot Spot, Robot pas Printscreen: YouTube/Boston Dynamics

Tim inženjera sa Univerziteta u Bristolu posetio je, tokom prošle nedelje, nekadašnju nuklearnu elektarnu u Černobilju, gde im je "društvo pravio" pas-robot Spot, koga proizvodi američka kompanija Boston Dynamics.

Spot je sposoban da samostalno "patrolira" i da istražuje nepristupačna, nebezbedna i opasna mesta. A upravo takva su ozračena područja nekadašnjih nuklearnih elektrana.

Spot je prvo "prošetao" područjem oko elektrane. Zatim je ušao zonu nuklearnog reaktora broj 4, koji je uništen u havariji 1986. godine, a danas je prekriven masivnom čeličnom kupolom koja radijaciju zadržava unutra.

Robot je imao zadatak da ispita trenutne nivoe radijacije u toj zoni, i da na osnovu rezultata merenja doprinese stvaranju trodimenzionalne mape njenog eventualnog daljeg širenja, prenosi Futurism.

U ovom poduhvatu, Spotu su "društvo pravili" dronovi opremljeni senzorima i skenerima na daljinsko upravljanje, čija je upotreba, takođe, testirana u okruženju kakvo Černobilj.

Ovogodišnjoj misiji tima naučnika iz Bristola prethodilo je prošlogodišnje mapiranje Crvene šume, pošumljene zone nešto veće od 10 kvadratnih kilometara, koja okružuje nekadašnju černobiljsku nuklearnu elektranu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA