Najveći dron na svetu težak je 25 tona i ima raspon krila kao MiG-29 i F-16 zajedno

Letelica je namenjena nošenju raketa koje nose male satelite...

  • 3
Najveći dron na svetu Foto: Aveum promo

Najveći dron na svetu težak je - 25 tona! Bespilotna letelica, koja nosi ime Ravn X, ima raspon krila od 18,2 i dužinu od 24,3 metra, a visoka je 5,4 metra.

A to su dimenzije prilično veće od dimenzija standardnog vojnog aviona lovca-bombardera. Pređenja radi, jedan MiG-29 ima raspon krila od 11,4 i dužinu od 17,3 metra, dok je F-16 dva metra kraći i ima 1,5 manji raspon.

Ipak, za razliku od pometnuih, ovaj dron nema borbenu namenu. Letelica je namenjena nošenju raketa koje, nakon što budu ispaljenje, nose male satelite u Zemljinu orbitu.

Ona je prva kojoj za lansiranje raketa u orbitu nije potrebna lansirna rampa i koja je sposobna da u svemir pošalje po jedan satelit na svaka tri sata.

Ravn X podseća na avion i leti kao avion što će smanjiti troškove lansiranja satelita, budući da ova bespilotna letelica koristi standardne avionske piste, pa za lansiranje raketa i statelita nije potrebna skupa infrastruktura i oprema.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Драган

    6. decembar 2020 | 17:19

    Ко је направио овај драгуљ ???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA