Superprevoz budućnosti juri 1.200km/h i pretvara sate u minute, a ovako će putovanje njime izgledati

Hiperlup se u komercijalnoj upotrebi neće naći pre 2030. godine, ali kada jednom počnemo da ga koristimo prevoziće na hiljade putnika na sat na velike razdaljine

  • 7
Virgin Hyperloop, Virdžin hiperlup Foto: Virgin Hyperloop / Promo

Kompanija Virgin Hyperloop objavila je video koji prikazuje kako će izgledati vožnja tim sistemom prevoza unutar vakuumske cevi, u kome se kapsule sa putnicima ispaljuju u kreću izuzetno velikim brzinama.

Taj sistem prevoza je, inače, prvi put testiran sa "živim" putnicima u kapsulama, u pustinji u Nevadi, početkom novembra prošle godine, kada je uspeo da dostigne brzinu od 172km/h za samo 6,25 sekundi.

Novi video prikazuje sve etape putovanja hiperlupom, od ček-ina do iskrcavanja na željenoj destinaciji. Ceo proces je sličan putovanju avionom, s tim da vožnja unutar kapsula više podseća na voz, budući da su prostrane kabine opremljene sedištima okrenutim "lice u lice".

Jedina razlika je u tome što ovi "vagoni"-kapsule nemaju prozore, budući da se njihovo kretanje po pricipu magnetne levitacije odvija pri brzinama koje mogu biti veće od 1.200 kilometara na sat.

Kako bi se putnici unutar kapsula, tokom putovanja, osećali manje klasutofobično, dizajn njihovog enterijera je osmišljen tako da izgleda svetlo i optimistično, i da upotrebljenim materijalima podseća na zelenilo i na prirodu.

Prema tvrdnjama iz Virgina, ovaj vid transporta budućnosti se neće naći u komercijalnoj upotrebi pre 2030. godine. Ali kada jednom počnemo da ga koristimo, Virgin Hyperloop se nada da će sistem prevoziti na hiljade putnika na sat u konvojima od po 28 putničkih kapsula. A u takvim konvojima, putničke kapsule se kreču svega nekoliko milisekundi udaljene jedne od drugih.

Ova tehnologija, koja će putovanja merena satima, skraćivati na minute, otvoriće brojne nove mogućnosti ljudima. Problem koji, međutim, ostaje da se reši tokom ove decenija je kako sniziti njene troškove toliko da postane pristupačnije od letenja avionom, pošto je računica jasna - ako hiperlup ne postane pristupačan, ljudi ga neće koristiti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    2. februar 2021 | 18:46

    DALI OVAJ VOZ VEC SAOBRACA IZMEDJU PODZEMNIH GRADOVA NA 37 PARALELI A GLAVNA STANICA JE ISPOD AERODRUMA U DENVERU !!! POGLEDAJTE SNIMKE KAKO IZGLEDA AERODRUM U DENVERU I SVE CE VAM BITI JASNO A POSEBNU MURAL !!!

  • Coca

    3. februar 2021 | 06:26

    Ovakav ce biti i nas metro

  • Toto Moto

    4. februar 2021 | 19:37

    Kod nas bi izlomio šine ko od šale. Nama krcaju šine na 100km/h, a ovo bi ih dotuklo 😂😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA