≫ 

NATO tenkovi mnogo zagađuju vazduh, razmišlja se o solarnom pogonu umesto dizela

Neobična ideja potiče od generalnog sekretara NATO, koji tvrdi da bi njeno sporvođenje značajno smanjilo uticaj armija na životnu sredinu ali da ne bi uticalo smanjnje vojne moći

  • 11
britanski tenkovi, tenkovi, nato, Challenger tenk Foto: Wikimedia/Sgt Mark Webster RLC

Armije sveta su ozbiljni zagađivači koji emituju velike količine gasova staklene bašte, zbog čega bi trebalo da učine sve da se te količine smanje.

To bi moglo da se reši tako što bi tenkovi dobili solarne panele pomoću kojih sami mogli da stvaraju struju, mesto da koriste fosilna goriva.

Ova neobična ideja potiče od generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, koji tvrdi da bi sporvođenje takvog plana značajno smanjilo uticaj armija na životnu sredinu, a da ne bi uticalo ni na vojnu logistiku, niti na vojne operacije, piše The National.

tenk, francuski tenk leklerk Foto: Wikimedia/Rama

Samo smanjenje sadašnjeg broja vozila koja učestvuju u operacijama bi smanjilo i količine gasova, ali generalno ne bi redukovalo emisije koje vozila izbacuju u atmosferu.

A pošto veliki tenkovi, borbeni avioni i borbeni brodovi sagorevaju velike količine fosilnih goriva i proizvode velike količine otrovnih gasova, najizglednije rešenje su alternativna goriva i solarni paneli, prenosi Futurism.

leopard tenk, nemački tenk Foto: Wikimedia/Anders Lagerås

U ovim idejama Stoltemberg vidi i još jednu potencijalnu korist. Tenkovi i vojna vozila koja se manje oslanjaju na foslina goriva, doprinela bi i manjoj ranjivosti vojnih jedinica u borbi, budući da ne bi bilo, ili bi se začajno smanjila potreba za održavanjem linija snabdevanja gorivom.

Video: Evo kako dihtuje ruski tenk

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    8. februar 2021 | 18:27

    Још да направе бомбардере на соларни погон па да наставе да бомбардују непокорне са осиромашеним уранијумом али на еколошки начин !

  • Eksokustodijan

    8. februar 2021 | 22:11

    Чуди ме да није предложио да се уместо мотора уграде педале. Избацивањем мотора би се ослободио простор за на 3 до 4 педалиста и ето!! 100% еколошки тенк.

  • nikolas

    8. februar 2021 | 23:34

    SVET DAJE GODISNJE ZA VOJSKU I NAORUZANJA 2 TRILONA DOLARA -ZAMISLITE SA TOM SUMOM NOVCA STA BI SE MOGLO URADITI U ZASTITI PLANETE ZEMLJE I BOLJEM ZIVOTU LJUDI !!! COVEK BI MOGAO DA OSVAJA PLANETE !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA