≫ 

Kanalima Amsterdama ljude će uskoro prevoziti roboti!

Autonomnim čamcima upravlja kompjuter tako što obrađuje podatke koje dobija sa kamera i senzora postavljenih na samim plovilima

  • 2
Amsterdam, električni robotski čamac

Foto: Tanjug/AP

Električni automobili sve više osvajaju Evropu, a sada stižu i robotizovani čamci na baterije! Amsterdam planira da u javni prevoz i za potrebe komunalnih službi, na svojim kanalima, uvede električne robotizovane čamce.

Projekt pod imenom "RoBoat" (ro-boat - robot čamac) je zasnovan na tehnologiji koja sposobna za obavljanje veoma kompleksnih operacija u velikim lukama, u kojima uvek ima mnogo različitih plovila, brodova i dokova.

Iako još uvek nije sasvim usavršena, ova tehnologija je, na nedavnoj demonstraciji, električni čamac dug četiri provezla tik pored replike trgovačkog broda iz 18. veka. Sada joj predstoji dalje "učenje" i osposobljavanje za manevrisanje često gustom saobraćaju amsterdamskim kanalima, koji su puni turističkih brodića za razgledanje grada.

Robotizovanim plovilima upravlja kompjuter daljinskim putem. On obrađuje podatke koje dobija sa kamera i senzora postavljenih na čamcima, koji skeniraju okolinu, pamte položaj statičnih i prate pokretne objekte.

Za pogon čamaca zadužena su po četiri potisnika koja napajaju baterije. Opremljeni su propelerima, i mogu da se kreću brzinom od 6,5 kilometara na sat. Roboti čamci mogu biti operativni od 12 do 24 sata, u zavisnosti od baterija koje koriste i težini tereta koji prevoze.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    4. jun 2021 | 16:35

    UOPSTE ME TO NE FASCINIRA I TOME SE NERADUJEM JER SE PITAM -STA CE BITI SA NARODOM KOJI CE OSTATI BEZ POSLA ???!! DALI CE LJUDE UBIJATI MASOVNO NEKIM NOVIM VIRUSOM ILI BAKTERIJAMA SATANISTI -PEDOFILI ???!!??

  • Sneza

    6. jun 2021 | 11:33

    Imaju lep " crveni " kvart .Hoce li i tamo raditi roboti?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA