Mala brza letelica - podmornica pravi je Džejms Bond među dronovima: Leti, zaranja, izranja...

Jedinstveni dron u stanju je da se sa visine od 150 metara zaleti ka vodi i zaroni u nju brzinom od 130 km/h, a najimpresivniji manevar je njegova mogućnost da izroni i najnormalnije nastavi let

  • 0
dron letelica podmornica Foto: Dipper.ethz.ch / Promo

Tokom poslednjih nekoliko godina, brojni proizvođači dronova navikli su nas na to da je "klasični" ili bar najčešći izgled drona takozvani "kvadrokopter" (quadcopter), helikopter sa četiri elise raspoređene oko tela drona. To, međutim, ne ograničava konstruktore da prave različite atipične i specijalizovane modele.

Grupa stručnjaka za robotiku sa švajcarskog Saveznog instituta za tehnologiju u Cirihu (ETH) tokom poslednjih devet meseci razvila je Dipper, veoma specifičan dron koji može i da leti i da bude podmornica.

Na prvi pogled, Dipper liči na klasičnu jedrilicu koju prave aero-modelari, čak se i "lansira" na sličan način, iz ruke. Kada se nađe u vezduhu Dipper je u stanju da leti petnaest minuta brzinom od 70 kilometara na sat, kao prosečan dron u obliku aviona, ali njegovo pravo lice pokazuje se kada se nađe iznad vodene površine.

Naime, ovaj dron je u stanju da sklopi krila i prednji propeler pa da se sa visine od 150 metara zaleti ka vodi i zaroni u nju brzinom od 130 kilometara na sat, poput ptice koja juri podvodni plen, prenosi Svet kompjutera.

Dipper nastavlja da se kreće u vodi, pomoću repne elise (pokreće je isti elektromotor), brzinom od 9 kilometara na sat i ne duže od 10 minuta. Ipak, najimpresivniji manevar ovog drona je ipak njegova mogućnost da izroni iz vode i najnormalnije nastavi let.

Primarna svrha ovog drona je dokazivanje da je konstrukcija takvog uređaja uopšte moguća, kao i demonstracija robusnog sistema za tranziciju između kretanja kroz vazduh i vodu. Samo je pitanje vremena kada će se pojaviti komercijalni ili vojnu dronovi ovakvog tipa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA