Putinov "Šah-Mat" uzburkao duhove: Šta kažu Ameri o novom ruskom "nevidljivom" lovcu?

"F-22 i F-35, koji lete na velikim visinama, glavni ciljevi Šah-mata..."

  • 2
Suhoj Su-75 Šah-mat

Printscreen: YouTube/Sputnjik Srbija

Novi ruski laki taktički borbeni avion Suhoj Su-75, poznat pod nazivom "Šah-mat" ima sve elemente presretača na velikim visinama, a njegov glavni zadatak će biti uništavanje najvećih suparnika, američkih lovaca F-22 Raptor i F-35 Lightning II.

- Uzmite sve karakteristike u obzir - neupadljivost i veliku visinu leta i postaje jasno da su isto tako neupadljivi F-22 i F-35, koji lete na velikim visinama, glavni ciljevi "Šah-mata", navodi ugledni američki poslovni magazin Forbes.

Autor članka, vojni ekspert Tom Kuper, međuim, smatra da Rusija bez finansijske pomoći spolja neće biti u stanju da realizuje projekat.

Ruska odbrambena korporacija Rosteh, odsno njena Objedinjena vazduhoplovna korporacija (OAK) u utorak su, na Međunarodnom avio-kosmičkom salonu MAKS -2021, predstavile novi laki borbeni avion pete generacije "Šah-mat" kompanije Suhoj, podseća Sputnjik.

Nova letelica će se proizvoditi u dve varijante - kao dvosed, ali i kao bespilotna letelica. Maksimalno borbeno opterećenje novog ruskog lovca sa jednim motorom iznosi 7.400 kilograma, navedeno je na prezentaciji.

Karakteristike novog ruskog stelt borbrnog aviona omogućavaju mu da leti nadzvučnom brzinom i da bude "nevidljiv" za radare.

Video: Zbog čega je pao Super galeb?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • X

    24. jul 2021 | 14:39

    Drago mi je ..ali vec 50god samo i jedni i drugi pumpate misice ajde se jednom pokrkajte negde na neutralnom terenu i zavraite te vase hladne ratove ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA