≫ 

Najveći ruski modul posle 15 godina stigao do Međunarodne svemirske stanice

Težak 20 tona i unutrašnje zapremine od 70 kubnih metara laboratorijski modul "Nauka" je jedan od najvećih elemenata ISS

  • 1
Ruski kosmonaut Anton Škaplerov, Međunarodna svemirska stanica Foto: Wikimedia/Public domain

Posle skoro 15 godina odlaganja i tehničkih zastoja, novi ruski naučni modul nazvan "Nauka" uspešno je pristao uz Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) u orbiti Zemlje, objavila je ruska svemirska agencija "Roskosmos".

Međutim, treba još nekoliko meseci rada uz niz izlazaka posade u svemir da bi se "Nauka" mogla koristiti. Taj naučni modul poleteo je raketom "Proton-M" 21. jula sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu.

Iako je "Nauka" laboratorijski modul, poslužiće i za drugi rad i kao skladište opreme za regeneraciju vode i kiseonika, navode u "Roskosmosu".

Težak 20 tona i unutrašnje zapremine od 70 kubnih metara to je jedan od najvećih elemenata ISS. Građen je još od 1990-ih godina, ali je njegovo lansiranje, prvobitno planirano za 2007. godinu, stalno odlagano.

Kao i drugi ruski svemirski projekti, modul je imao problema sa finansiranjem, birokratskim grešakama i tehničkih problema.

"Nauka" zamenjuje ruski modul za pristajanje "Pirs" koji se u ponedeljak odvojio od ISS-a i izgoreo pri ulasku u Zemljinu atmosferu iznad Tihog okeana.

"Pirs" je bio povezan sa orbitalnom stanicom ISS od 2011. godine i trebalo je da se koristi samo pet godina, ali je odlaganje njegove smene primoralo "Roskosmos" da mu produži vek.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    29. jul 2021 | 18:50

    Чуди ме да нема коментара стручњака са портала да нам ближе појасне рад на овој станици,!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA