≫ 

Proboj u odvajanju plastičnog otpada: Mašine mogu razlikovati 12 različitih vrsta plastike

Tehnologija je već testirana na manjoj skali i biće implementirana u industrijskom obimu na proleće 2022.

  • 0
Foto: Pixabay

Po prvi put, sada možemo da razlikujemo širok spektar vrsta plastike i na taj način odvojimo plastiku prema njenom hemijskom sastavu. Ovo je veliki napredak i značajno će povećati stopu recikliranja plastike.

Za razliku od većine mišljenja, plastika nije “samo jedan materijal”. Umesto toga, to je kombinacija mnogih materijala (polimera) sa različitim hemijskim jedinjenjima i aditivima, kao što su pigmenti ili vlakna, u zavisnosti od upotrebe. Veoma je teško napraviti razliku između vrsta plastike, a to je ono što otežava odvajanje i recikliranje.

Danski istraživači sa Odeljenja za biološko i hemijsko inženjerstvo na Univerzitetu Arhus su razvili novu visokotehnološku kameru koja može da “vidi” razliku između 12 različitih vrsta plastike (PE, PP, PET, PS , PVC, PVDF, POM, PEEK, ABS, PMMA, PC i PA12).

Plastika se trenutno odvaja korišćenjem bliske infracrvene tehnologije (NIR) ili testovima gustine (pluta/potone u vodi). Ove metode mogu da odvoje određene plastične frakcije (na primer PE, PP i PET), ali ne sa istom tačnošću kao nova tehnologija, a samim tim ni sa tolikom hemijskom čistoćom, a to je od vitalnog značaja za povećanje stopa reciklaže otpadne plastike.

Istraživači sada koriste hiperspektralnu kameru u infracrvenom području i mašinsko učenje za analizu i kategorizaciju vrste plastike direktno na pokretnoj traci., što omogućava značajno bolje odvajanje plastike, a samim tim i potpuno nove mogućnosti za recikliranje ovog materijala štetnog za okolinu.

- To je napredak koji će imati ogroman uticaj na odvajanje svih plastičnih materijala - kaže vanredni profesor Mogens Hinge, koji vodi projekat na Univerzitetu Arhus.

Tehnologija je već testirana na manjoj skali i biće implementirana u industrijskom obimu na proleće 2022. godine.

Video: Mirjana Cakić: Ovo je odličan način da se pokaže da reciklabir nije samo otpad

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA