≫ 

Džejms Veb stigao do svoje destinacije, više od milion i po kilometara od Zemlje

Osim posmatranja zvezda, Veb će skenirati atmosferu vanzemaljskih svetova u potrazi za mogućim znacima života.

  • 4
Lansiranje teleskopa Džejms Veb

Foto: Profimedia/UPI / Alamy

Najveći i najmoćniji svemirski teleskop ikada izgrađen, stigao je u ponedeljak uveče na svoju destinaciju udaljenu više od milion i po kilometara od Zemlje, mesec dana nakon što je poleteo i započeo svoju misiju čiji rezultati bi trebalo da promene način na koji shvatamo univerzum.

Po komandi, svemirski teleskop Džejms Veb koristio je svoje raketne potisnike skoro pet minuta da bi otišao u orbitu oko Sunca na određenoj lokaciji, a NASA je potvrdila da je operacija protekla po planu.

Ogledala na opservatoriji vrednoj 10 milijardi dolara još uvek moraju biti pažljivo poravnata, infracrveni detektori dovoljno ohlađeni i naučni instrumenti kalibrisani pre nego što posmatranja mogu da počnu u junu.

Teleskop će omogućiti astronomima da zavire u prošlost Svemira više nego ikada ranije, sve do vremena kada su se prve zvezde i galaksije formirale pre 13,7 milijardi godina. To je samo 100 miliona godina od Velikog praska, kada je stvoren Svemir.

Osim posmatranja zvezda, Veb će skenirati atmosferu vanzemaljskih svetova u potrazi za mogućim znacima života.

Paljenje potisnika u ponedeljak dovelo je teleskop u orbitu oko Sunca u takozvanoj drugoj Lagranžovoj tački, gde gravitacione sile Sunca i Zemlje uravnotežuju jedna drugu. Svemirska letelica od 7 tona će se okretati oko te tačke dok će takođe kružiti oko Sunca. Uvek će se okretati ka noćnoj strani Zemlje kako bi njeni infracrveni detektori bili što hladniji.

Na udaljenosti od 1,6 miliona kilometara, Veb je više od četiri puta udaljeniji od Meseca.

Očekuje se da će Veb raditi duže od jedne decenije, možda dve.

Video: Da li ljudska vrsta konačno ima durbin kojim će videti vanzemaljce: Lansiran svemirski teleskop

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Astronomsko drustvo Beograd

    25. januar 2022 | 13:02

    Sa srecom brate Webe! Da nam otkrijes nesto sto nikad nismo ni videli niti zamislili da postoji, da vidimo dalje nego ikad i otkrijemo o necemu sto smo samo sanjali.Odvedi nas do najudaljenih svetova i zelje da vidimo da nismo sami u kosmosu i po mogućnosti jos inteligentnijih civilizacija poput nas. Iznenadi nas predivnim i fascinantnim slikama iz najudaljenih galaksija i najzabacenih delova kosmosa sve do samog "velikog praska". Srecno i dugovecno!

  • Raiden

    26. januar 2022 | 06:11

    Verovatno su sa vanzemaljcima radili na ovom projektu i sada ce mo kao da ih otkrijemo.Sve je toliko napredovalo da vise ni od obicnih ljudi ne moze da se sakrije NLO, ovo je samo paravan da nam to priznaju.Sto se tice svemira sigurno ce imati bolji uvid u isti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA