≫ 

Kompanija planira da iskopa najdublju rupu na svetu kako bi oslobodila beskrajnu energiju

Quaise Energy, startap koji razvija geotermalnu energiju, prikupio je 63 miliona dolara finansiranja da iskoristi duboku podzemnu energiju Zemlje

  • 10

Kompanija koja planira da buši dublje u Zemlju nego bilo ko ranije, stvarajući rupe koje bi išle do rekordnih 19,3 kilometra ispod površine naše planete, prikupila je ukupno 63 miliona dolara od svog pokretanja 2020. godine.

Cilj ovih super-dubokih rupa je pristup neograničenoj količini obnovljive energije koja dolazi iz središta Zemlje.

“Naša tehnologija nam omogućava da pristupimo energiji bilo gde u svetu, u razmerama daleko većim od vetra i sunca, omogućavajući budućim generacijama da napreduju u svetu koji se napaja čistom energijom koje ima u izobilju”, rekao je Karlos Arake, izvršni direktor i suosnivač Quaise Energy-ja.

Qauise, koji je deo Masačusetskog tehnološkog instituta (MIT), namerava da koristi vakuumske cevi poznate kao žirotroni koje ispuštaju svetlosne zrake milimetarskih talasa, pokretane elektronima u jakom magnetnom polju.

Koristeći ove uređaje, kompanija planira da iskopa skoro duplo više u Zemlju od najdubljih rupa ikada napravljenih, kao što su ruska superduboka bušotina Kola ili katarska naftna bušotina Al Shaheen, koje su duboke oko 12 kilometara.

Žirotroni su dovoljno moćni da zagreju plazmu u eksperimentima nuklearne fuzije, što ih čini idealnim alatom za ispitivanje neviđenih dubina od nekih 19 kilometara, gde podzemne stene znaju da “gore” i do 500°C. Voda upumpana u ovo vrelo okruženje istog trenutka bi bila pretvorena u paru koja bi se efikasno mogla dalje pretvoriti u električnu energiju.

Do 2028. kompanija teži da rekonstruiše elektrane na ugalj u žarišta geotermalne energije, prenosi ScienceAlert.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hmm...

    13. mart 2022 | 19:22

    Najbolje je probušite sa kraja na kraj da dune promaja iz svemira.

  • M. K.

    13. mart 2022 | 19:19

    Mislim da ideja ima potenzial ne razumem samo zašto mora da se kopa tako duboko, to moze izazivati i zemljotres, već kopanje od 10 km dostigne se temperatura od preko 300 stepeni dovoljno da voda ispari .

  • Iggy

    13. mart 2022 | 13:07

    Hahahahahahaahahahahahahahahshahshshs

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA