≫ 

Zašto Elon Mask lansira hiljade satelita?

SpaceX, kompanija milijardera Elona Maska, lansira hiljade satelita u orbitu, a mnogi tvrde da su ih videli na nebu

  • 9
Elon Musk Ilon Mask Twitter Tviter Ilon Mask / Foto: Tanjug/AP

Lansiranje je deo Starlink projekta, koji ima za cilj da obezbedi brzi internet širom sveta. Internet usluge su dostupne zahvaljujući velikoj mreži satelita koji kruže oko Zemlje. Ovo je posebno važno za one koji žive u izolovanim delovima planete.

U okviru Starlink projekta, od 2018. godine lansirano je 3.000 satelita. Urednik Pocket Link-a, portala posvećenog tehnologiji, Kris Hol veruje da će na kraju biti potrebno između 10.000 i 12.000 satelita. On je napomenuo da će se time prevazići sve prepreke dostupnosti brzog interneta.

U poređenju sa kompanijama koje pružaju standardne internet usluge, Starlink nije jeftin. Naprimer, u Velikoj Britaniji, mesečna pretplata je 89 funti (99 dolara). Satelitska antena i ruter, koji su potrebni, koštaju 529 funti (549 dolara).

Starlink ima 400.000 korisnika u 36 zemalja, uglavnom u Severnoj Americi, Evropi i Australiji. Cilj je pružanje usluga širom Afrike, Južne Amerike i Azije. Kris Hol je ocenio da će Starlink igrati važnu ulogu u povezivanju škola i zdravstvenih ustanova.

Međutim, nije ni sve tako sjajno.

OneWeb i Viasat su Starlinkovi konkurenti. Potencijalni problem jeste da se može desiti sudar satelita spomenutih kompanija. Starlinkovi sateliti predstavljaju problem i astronomima - zaklanja im se pogled na zvezde i planete.

Pored toga, povećava se i mogućnost stvaranja svemirskog otpada koji već predstavlja veliki problem.

Samim tim se postavlja i pitanje - da li cilj opravdava sredstvo?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrki

    3. avgust 2022 | 12:41

    Sve su to pripreme za mnooogo ozbiljnije stvari, na koje neki pametni ljudi upozoravaju. Na žalost, mnogi se smeju tome, ali, mnogim stvarima u prošlosti su se smejali, pa su postale realnost!

  • Coas

    3. avgust 2022 | 13:01

    Ko je primio fajzer nek se spremi za daljinsku kontrolu.

  • Z

    3. avgust 2022 | 12:31

    Hahaha, baš ih on lansira:)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA