≫ 

Kineski gigant predstavio CyberOne, humanoidnog robota veličine čoveka koji hoda na dve noge i bere cveće

Bez obzira što je Xiaomi lansirao svog prvog psa robota prošle godine, a koji je nedavno bio gost i u našem studiju, kineski proizvođač ne namerava da se zaustavi tu u oblasti robotike

  • 2

Tokom jedne od svojih letnjih konferencija kineski gigant Xiaomi je predstavio ono što je verovatno jedan od njihovih najambicioznijih projekata: robot veličine čoveka sposoban da hoda, grabi predmete i donosi odluke. Iako je trenutno preskup prototip, kineski brend se nada da će brzo plasirati na tržište svog CyberOne robota.

Bez obzira što je Xiaomi lansirao svog prvog psa robota prošle godine, a koji je nedavno bio gost i u našem studiju, kineski proizvođač ne namerava da se zaustavi tu u oblasti robotike.

Brend je takođe imao "još jednu stvar" da predstavi. I iznenađenje: to je robot veličine čoveka koji hoda na dve noge koji je stigao na binu sa cvetom u ruci.

CyberOne je visok 1,77 metara i težak 52 kg. Ima sopstveni Mi Sense vizuelni sistem i sposoban je da se kreće brzinom od 3,6 km/h. Njegova veštačka inteligencija mu omogućava da uči iz svojih grešaka. I zahvaljujući svojoj veštačkoj inteligenciji, on je takođe u stanju da razume emocije i zahteve ljudskog bića.

Doduše, za sada je to prototip koji ima dosta prostora za poboljšanje.

Ipak, cilj kompanije je bio da pokažu da ne samo da robot može da hoda, već i da može proći kroz sve vrste vremenskih uslova. Dakle, mogao bi da zameni ljudsku radnu snagu u posebno teškim situacijama, jer se robot ne plaši ni ekstremnih temperatura ni jakih kiša.

Proizvodnja ovakvog modela trenutno košta sitnih 90.000 evra. Ali Xaomi se nada da će smanjiti ovaj trošak i namerava da plasira svog robota široj javnosti.

Ovaj projekat podseća na Optimusa, Teslinog robota koji je predstavljen pre samo godinu dana. Proizvodnja ovog Tesla Bota trebalo bi da počne 2023. godine. U trci za prvog čoveka-robota, ko će prvi izaći sa zaista ubedljivim modelom?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA