NASA je navodno još prošle godine imala planove za vanredne situacije u slučaju da Rusija napusti MSS

 
 ≫ 
  • 1

Ilon Mask je takođe ranije izrazio interesovanje da pomogne ISS-u ako Zapad blokira saradnju sa Rusijom

Jurij Borisov, novoimenovani šef Roskosmosa, nedavno je objavio da se Rusija povlači sa Međunarodne svemirske stanice nakon 2024. godine.

NASA i Bela kuća su izradile planove za vanredne situacije za ISS krajem prošle godine. Ti planovi uključuju načine da se astronauti povuku sa stanice ako Rusija naglo ode i načine da ISS nastavi da radi bez ruskog hardvera.

Dok američki modul održava stanicu u ravnoteži i obezbeđuje električnu energiju koja joj je potrebna za pokretanje koristeći svoje solarne nizove, Roscosmos-ov modul ima potisnike potrebne za održavanje leteće laboratorije u orbiti.

Očigledno, NASA je radila na stvaranju formalnog zahteva za izvođače radova da osmisle načine za deorbitiranje svemirske stanice u poslednjih nekoliko nedelja. Uz to, agencija je uključila privatne svemirske kompanije u svoje planiranje za vanredne situacije u nadi da će zadržati ISS u orbiti čak i bez Rusije.

Ilon Mask je takođe ranije izrazio interesovanje da pomogne ISS-u ako Zapad blokira saradnju sa Rusijom.

Rusija još nije odredila datum za izlazak, ali je navela da će poštovati svoje obaveze i da će partnerima dati jednogodišnje obaveštenje pre nego što ode. Roscosmos i NASA će najverovatnije nastaviti blisku saradnju sve dok Rusija ne izađe iz programa, čak su se nedavno dogovorili da zamene mesta na letovima Crew Dragon i Soyuz na ISS-u.

Video: Space X uspešno vratio astronaute na Zemlju

(Telegraf.rs)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Мрав

    12. avgust 2022 | 13:43

    Браво, немојте радити са непријатељима, нешто ће вам сместити зликовци.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA