Virgin Orbit ne odustaje: Spremaju novo lansiranje u Velikoj Britaniji

Kompanija sa sedištem u Kaliforniji je takođe objavila da je pokrenula zvaničnu istragu o kvaru rakete

  • 3
Lansiranje rakete u Velikoj Britaniji Foto: Tanjug/AP

Virgin Orbit Ričarda Bransona saopštio je u četvrtak da će pokušati još jednom da lansira raketu u orbitu iz Kornvola nakon što je misija u ponedeljak propala, što je uništilo nade Britanije da će postati prva evropska nacija koja će poslati satelite u orbitu.

"Virgin Orbit predviđa povratak u Kornvol odakle bi raketa trebalo da ponovo bude lansirana, dok vodi razgovore sa ključnim vladinim i komercijalnim akterima u Velikoj Britaniji o planiranju nove misije ove godine", navodi se u saopštenju.

Kompanija sa sedištem u Kaliforniji je takođe objavila da je pokrenula zvaničnu istragu o kvaru prve rakete, kada je izgubljeno čak devet satelita.

Taj let, misija "Start Me Up" kompanije Virgin Orbit, počela je dovoljno dobro. Avion-nosač kompanije, poznat kao Cosmic Girl, poleteo je iz svemirske luke Kornvol ovde prema rasporedu u ponedeljak.

Ubrzo nakon toga, Cosmic Girl je ispustio raketu LauncherOne od 21 metar, dok je avion bio kod jugozapadne obale Irske. Prva faza rakete je uradila svoj posao, a LauncherOne-ove dve faze su se odvojile kako je planirano oko 3,5 minuta nakon ispuštanja.

Gornja faza rakete završila je skoro petominutno sagorevanje ubrzo nakon toga, tokom ove faze saznali smo da je nešto krenulo naopako.

Sateliti je trebalo da budu lansirani iz Evrope prvi put, a Britanci bi tako postali prva evropska nacija koja je poslala satelite u orbitu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kan Tengri

    15. januar 2023 | 09:23

    Prva evropska nacija koja je poslala satelite u orbitu su Rusi. Tako da Englezi nikako ne mogu biti prvi. Evropa je geografski pojam, nije Evropa EU.

  • kosmonaut

    15. januar 2023 | 10:40

    Neko mora da prića laži,samo ne sme uzastopno.Amerika nema odela za svemir,a Britancima je pokvaren motor.Jedino Rusima i Kinezima mozemo da se nadamo uspesima.

  • David i GOLI JATI III

    14. januar 2023 | 00:55

    ...BOG ZNA - Mozda je i Prvo Lanciranje uspelo - Ostaje Velo u Tajnosti DA sateliti rade svoj posao u tajnosti nadgledanja !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA