Vreme čitanja: oko 2 min.

Nokia i NASA će testirati 4G LTE mrežu na Mesecu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nokia je saopštila da će misija IM-2 biti prva mobilna 4G LTE mreža na Mesecu

  • 1
Internet na Mesecu astronaut Mesec svemir Foto: Shutterstock.com

Zajedno sa NASA-om, Intuitive Machines, Lunar Outpost i SpaceX-om, Nokia planira da lansira rover ove godine, a nešto kasnije i lender za dvonedeljnu misiju IM-2.

NASA je dodelila Nokiji ugovor za misiju 2020. u okviru programa Tipping Point svemirske agencije, koji podržava tehnologije razvijene u industriji koje će koristiti budućem istraživanju svemira.

Nokia je saopštila da će misija IM-2 biti prva mobilna 4G LTE mreža na Mesecu, sa ciljem da dokaže da se zemaljske mobilne tehnologije mogu koristiti za obezbeđivanje povezivanja u budućim lunarnim misijama.

LTE je posebno izabran za misiju jer je "LTE/4G dobro uspostavljen u zemaljskim mrežama, pruža odlične performanse i pokrivenost i ispunjava početne zahteve misije. Takođe, LTE/4G ima dobro definisan put do 5G. Nokiina lunarna mreža sastoji se od LTE bazne stanice sa integrisanim funkcijama Evolved Packet Core (EPC), LTE korisničke opreme, RF antena i visokopouzdanog softvera za kontrolu rada i održavanja (O&M)", rekao je šef Laboratorije za istraživanje poslovne i industrijske automatizacije. u Nokia Bell Labs Tjeri E. Klajn.

Klajn je objasnio da će LTE bazna stanica imati integrisane EPC mogućnosti i pasivni antenski sistem i da će biti postavljena na lunarni lender kompanije Intuitive Machines. LTE korisnička oprema, koja uključuje omnidirekcionu antenu, biće postavljena na rover.

Rover će stići do Meseca preko lendera i biće autonomno raspoređen kada stigne na površinu Meseca. Zatim će LTE veza povezati lender i rover da bi se postigla povezanost na Mesecu.

LTE mreža će omogućiti dvosmernu komunikaciju u realnom vremenu između rovera i lendera, prenosi Mreža.

Ciljevi rovera su da "prvo testira komunikaciju na veoma kratkoj udaljenosti do nekoliko stotina metara, a drugo da testira komunikaciju velikog dometa sa dometom od dva do tri kilometra od lendera."

Nokia Lunar Outpost rover će slati video i telemetriju u realnom vremenu u kontrolni centar misije Intuitive Machines. Iskustva iz misije IM-2 biće korišćena u okviru NASA-inog programa Artemis za razvoj održivih operacija na Mesecu do 2030. godine i pripremu za misije na Mars.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA