Vreme čitanja: oko 1 min.

Starship će odneti rover veličine SUV-a na Mesec 2026. godine

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sprema nam se sledeća generacija raketa za let na Mesec i u svemir uopšte, a dok ne budu gotove SpaceX će koristiti Starship za misije koje su već planirane

  • 0

Startap Astrolab je nedavno objavio da je na pomenutoj letelici rezervisano mesto za jedan rover koji bi na Mesec trebalo da stigne 2026. godine. Vozilo je veličine terenskog automobila, a ovo je prvi komercijalni ugovor za prenos tereta do Meseca koji je kompanija SpaceX sklopila s nekom drugom firmom.

Astrolab pravi vozilo koje bi jednog dana moglo da prevozi teret i ljude po površini Zemljinog satelita. U pitanju je Flexible Logistics and Exploration (FLEX) rover koji je veliki kao džip, dakle veći od Perseverance rovera agencije NASA koji se nalazi na Marsu.

Ima i robotsku ruku kojom će moći da podiže teret, a u njega staje dvoje astronauta koji će po Mesecu moći da se provozaju brzinom od oko 24 kilometara na sat.

Još uvek nije poznato kako će FLEX izbegavati prepreke, budući da na Mesecu nema puteva, pa se pretpostavlja da će veliki rover biti pionir u vožnji po drugim nebeskim telima, a kako bi utabao stazu kojom će čovek stići dalje u svemir.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA