Vreme čitanja: oko 1 min.

Klonirali glas tinejdžerke pomoću veštačke inteligencije kako bi lažirali otmicu: "Imamo vašu ćerku"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Veštačka inteligencija je podigla telefonske prevare na zastrašujući novi nivo

  • 0
AI glas kloniranje veštačka inteligencija Foto: Shutterstock.com

Majka iz Arizone tvrdi da su prevaranti koristili veštačku inteligenciju da kloniraju glas njene ćerke kako bi lažirali otmicu i tražili otkupninu od milion dolara.

"Ni u jednom trenutku nisam sumnjala da je to ona", rekla je izbezumljena majka Dženifer DeStefano za WKIT prisećajući se incidentam, prenosi NY Post.

"To je ono što mi je zaledilo krv u žilama", kaže ona.

Vest dolazi u trenutku kada u Americi ima sve više prevaranta koji zovu žrtve i trvde da su im oteli voljenu osobu i traže novac kako je ne bi povredili.

Stanovnica Skotsdejla u Arizoni ispričala je kako je dobila poziv sa nepoznatog broja telefona, na koji se zamalo nije javila. Međutim, setila se da je njena 15-godišnja ćerka Bri na skijanju i javila se kako bi se uverila da joj se nešto nije desilo.

"Javljam se, čujem ćerkin glas koji kaže 'Mama!' i jeca i plače", kaže majka. Tada se nepoznati muškarac javio i rekao da oteo Bri i da će je nadrogirati i ostaviti u Meksiku, ako ne dobije novac koji traži. Prvo je tražio milion dolara, pa je onda promenio cifru na 50.000 kada je DeStefano rekla da nema toliko novca.

Ispostavilo se da je sve bilo izmišljeno i da je Bri bila poptuno bezbedna na skijanju. Prevarant je navodno koristio veštačku inteligenciju da klonira glas njene ćerke. Identitet prevaranta je u ovom trenutku nepoznat, ali stručnjaci za kompjuterske nauke kažu da je tehnologija kloniranja glasa evoluirala do te mere da se nečiji ton i način govora mogu klonirati koristeći i kratak uzorak glasa.

Sa većim uzorkom, veštačka inteligencija može imitirati i emocije i druge stvari koje naš glas čine jedinstvenim. Srećom, prevaranti izgleda nisu imali veći uzorak.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA