Vreme čitanja: oko 2 min.

Advokati Tesle imali bizarnu odbranu na sudu: "Ne može se verovati Maskovim izjavama, možda su bile deepfakes"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Teslu trenutno tuži Sz Hua Huang, čiji je suprug Volter Huang poginuo u saobraćajnoj nesreći 2018. godine

  • 0
Ilon Mask Tesla Foto: kovop / Shutterstock.com

Teslini advokati su izneli možda i najbizarniju odbranu ikada, jer su rekli da se ne može verovati prethodnim izjavama Ilona Maska o bezbednosti autonomne vožnje Tesla automobila, pošto postoji mogućnost da su lažne, odnosno da su deepfakes.

Deepfake, ili duboki fejkovi, ako hoćemo direktan prevod, su video snimci u kojima je lice ili telo subjekta digitalno izmenjeno da bi izgledalo kao neko drugi – obično poznata osoba.

Teslu trenutno tuži Sz Hua Huang, čiji je suprug Volter Huang poginuo u saobraćajnoj nesreći 2018. godine. U tužbi se navodi da je Teslina funkcija autopilota bila neispravna i da je Huangov automobil ubrzao i zakucao se u betonsku barijeru nakon što je pogrešno pročitao linije traka na autoputu.

Huangovi advokati žele da intervjuišu Maska o izjavama koje je dao promovišući mogućnosti Teslinog softvera za autonomnu vožnju, piše Business Insider.

Prema Rojtersu, to uključuje govor sa konferencije iz 2016. godine, kada je Mask rekao da "Model S i Model X, u ovom trenutku, mogu da voze autonomno bezbednije nego osoba u ovom trenutku".

Ali Teslini advokati kažu da ne znaju da li je Musk zaista to rekao. Kako su oni tvrdili, Mask je, kao i mnoge javne ličnosti, predmet mnogih deepfake video i audio snimaka koji navodno pokazuju kako govori i radi stvari koje zapravo nikada nije rekao ili uradio. Pa to možda i sada bio slučaj.

Srećom, sud nije prihvatio njihove argumente. Sudija Ivet Penipeker rekla je da su ovi argumenti "duboko uznemirujući" i naložila je da se Mask intervjuiše pod zakletvom u trajanju od tri sata o tome da li je dao ove izjave.

"Njihov stav je da zbog toga što je Mask poznat i potencijalno može da bude predmet deepfake snimaka, onda ne može da bude odgovoran za svoje javne izvaje", rekla je sudija Penipeker.

"Drugim rečima, Mask i drugi slični njemu mogu jednostavno da kažu šta god žele, a zatim da se sakriju iza toga da su izjave potencijalno deepfake, kako bi izbegli svaku odgovornost", dodala je.

Suđenje je zakazano za 31. jul.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA