≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Amazon testira humanoidne robote za rad u svojim skladištima: Da li je ovo početak nove ere automatizacije?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Amazon testira humanoidne robote Digit u svojim skladištima. Da li je ovo početak nove ere automatizacije?

  • 0
Humanoidni roboti, robot, roboti Foto: Shutterstock.com

U partnerstvu sa startap firmom Agility, Amazon je započeo sa testiranjem humanoidnih robota zvanih Digit u svojim skladištima. Ovaj potez mogao bi da predstavlja ključni momenat za celu industriju logistike i prerade, gde bi ljudska radna snaga u fizičkim poslovima mogla da bude značajno smanjena.

Taj Brejdi, jedan od ključnih ljudi u Amazon Robotics, istakao je da su noge robota velika prilika za inovaciju. "Mi smo eksperimentalisti u srcu", rekao je Brejdi, aludirajući na činjenicu da će ova inicijativa pružiti dublji uvid u to koliko su dvonožni roboti sposobni za rad u kompleksnim okruženjima kakva su skladišta.

Amazon već ima bogatu istoriju rada sa robotima, a to se posebno odnosi na autonomne mobilne robote (AMR) koji su deo njihovih skladišta već od 2012. godine. Firma je investirala ogromna sredstva u ovu tehnologiju i ima 750 hiljada AMR-ova koji obavljaju logističke poslove. Ipak, humanoidni roboti kao što je Digit predstavljaju novi pristup koji bi mogao doneti značajne promene.

Humanoidni roboti kao što je Digit, predstavljaju vrhunac robotičke inovacije i tehnologije. Njihova osnovna funkcija jeste da simuliraju ljudsku motoriku i ponašanje kako bi se što bolje uklopili u ljudsko okruženje i izvršavali zadatke koji su do sada bili namenjeni samo ljudima.

"Srce" humanoidnog robota je njegov kompjuterski sistem, obično pokretan veštačkom inteligencijom (AI). Algoritmi ugrađeni u ove robote omogućavaju im da razumeju i interpretiraju naredbe, prepoznaju objekte i ljude, te se kreću kroz prostor. Ovi algoritmi se kontinuirano ažuriraju kako bi se povećala efikasnost i smanjile greške.

Senzorska tehnologija je od suštinskog značaja za bilo kojeg humanoidnog robota. Optički senzori, infracrvene kamere i laserski skenerima omogućavaju robotima da "vide", dok su akcelerometri i žiroskopi zaduženi za održavanje ravnoteže. Takođe, roboti koriste taktilne senzore da "osećaju" objekte koje dodiruju.

Ovaj potez nije samo manifestacija Amazonove želje za inovacijama, već i indikator pravca u kom se kreće celokupna industrija. Roboti neće biti korisni samo u skladištima, već i u procesu dostave, gde će autonomna vozila i letelice već u skorije vreme postati sveprisutna.

Sa ovim potezom, Amazon je povećao pritisak na konkurenciju da se automatizuje kako bi ispunila rastuće očekivanja kupaca, posebno kada je reč o brzini isporuke. To je dovelo do situacije u kojoj su mnoge druge kompanije, uključujući Teslu Ilona Maska, počele ozbiljnije da razmišljaju o uvođenju humanoidnih robota u svoje operacije.

U slučaju da Digit prođe testiranje i postane deo Amazonove stalne radne snage, možemo očekivati da će konkurencija morati da prati te poteze ili će riskirati da ostane daleko iza, što bi moglo značiti radikalne promene u celokupnoj industriji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA