Vreme čitanja: oko 1 min.

Sada možete da kupite humanoidnog robota za 16.000 dolara: Šta može, a šta ne može da uradi?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Promotivni materijali pokazuju robota kako pokušava da obavi razne zadatke

  • 1

Jedna od najnovijih inovacija u oblasti robotike dolazi iz kineske kompanije Unitree, poznate po svojim povoljnim robotima. Unitree G1 je humanoidni robot visine 128 centimetara, dostupan po ceni od 16.000 dolara.

Unitree G1 se ističe svojim sposobnostima uprkos nižoj ceni. Može da se podigne sa poda u neobičnom pokretu koji podseća na limbo ples. Robot hoda, stoji i trči u stalnom polu-čučnju, što daje dobar balans čak i kada je izložen udarcima.

Međutim, funkcionalnost robota je ograničena njegovom visinom od 128 centimetara, što mu otežava obavljanje svakodnevnih zadataka kao što su pranje sudova ili dosezanje donjih polica. Iako su promotivni video snimci impresivni, mnoge demonstracije zadataka kao što su otvaranje flaše ili premeštanje hrane završavaju neuspehom i neredom.

Robot ima bateriju od 9000 mAh koja traje do dva sata i može da se kreće brzinom od 2 metra u sekundi, što je nešto više od sedam kilometara na sat. Njegova težina varira između 35 i 47 kilograma, zavisno od verzije. Vizuelni sistem robota uključuje Intel RealSense D435 dubinsku kameru i Livox-MID360 lidar senzor.

Specifikacije uključuju kapacitet podizanja od samo 2 kilograma, što ograničava njegovu upotrebu. Robot koristi SDK koji se koristi za druge Unitree robote, što zahteva značajno programiranje za bilo kakvu korisnu funkcionalnost.

Promotivni materijali pokazuju robota kako pokušava da obavi razne zadatke, ali većina njih je neuspešna. Robot se bori sa zadacima kao što su lomljenje oraha, otvaranje flaše i priprema hrane, što dovodi u pitanje njegovu praktičnost za svakodnevnu upotrebu.

Cena od 16.000 dolara ne uključuje ruke, koje su opcionalne i dostupne u različitim verzijama. Neke verzije uključuju funkcionalne ruke sa tri prsta, dok druge imaju samo mehaničke rukavice bez stvarne funkcionalnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA