≫ 

Za uspešnu novu školsku godinu: Saveti za buduće srednjoškolce

Nova godina već dugo nije vreme novih početaka. Septembar jeste

  • 1

Posao i škola imaju nešto zajedničko: nova sezona im počinje u isto vreme. Međutim, iako je internet preplavljen motivacionim porukama za profesionalce, nema mnogo saveta za srednjoškolce.

Srednja škola je neobičan period. Stiču se prijateljstva za ceo život, mnogo stvari se uči i saznaje, svet se gleda drugačijim očima i donose se životno važne odluke. Činjenica je da bi svaki srednjoškolac voleo da pročita (ali ne i da čuje, posebno ne od roditelja) savete kako da mu ovo vreme prođe što bezbolnije.

Mnogo više se uči iz grešaka

Činjenica je da pravi put birate kada se oslanjate na druge i verujete njihovim smernicama. Greške pravite sami. Od početka do kraja greška je vaše delo. Ne trebaju vam objašnjenja.

Zato – kada se greška već dogodi– analizirajte je i razložite da vidite šta je pošlo naopako. Smestite je u drugačije okolnosti i okruženje da biste je i u budućnosti prepoznali. I potrudite se da je ne ponovite.

Ne sumnjajte u sebe

Naravno da ne znate sve, ali kada jednom donesete odluku – ne odustajte. Bilo da ubuduće želite da se posvetite društvenim naukama iako ste čitav život bili mali matematičar, ili da hoćete da sport od sada za vas bude samo rekreacija, naučite da obrazložite svoju odluku. Ako su argumenti jasni i jaki, niko vas neće sprečavati. To je prvi korak ka svetu odraslih.

Pružajte podršku

Budite uz svoje prijatelje. Naučite da ih posavetujete. Ne nagovarajte ih da se ponašaju kao vi. Dopustite i sebi i njima da budete jedinstveni i posebni.

Foto-ilustracija: pixabay.com

Budite uspešni svakog dana

Nemoguće je da svakog dana radite na promeni sveta, ali možete svakodnevno da stvarate male promene i pomake koji će vas jednog dana učiniti velikim, u svakom smislu.

Preuzmite inicijativu

I najuspešniji odnosi počinju sa „Zdravo”. Inicirajte komunikaciju, upoznajte nove ljude, naučite kako da u drugima prepoznate dobrotu i pronađete zajednička interesovanja. To je neophodna veština, čime god da ćete se u budućnosti baviti.

Vredno radite

Bez predanog rada nema uspeha. Izbegavajte prečice, ne preskačite korake, suočite se s problemima i preprekama. Bićete sigurniji u sebe i više ćete naučiti.

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

Budite najbolji što možete

Ne plašite se da date sve od sebe iako nećete uspeti svaki put. Poraz je sastavni deo pobede, a zadovoljstvo kada stignete do cilja i možete da zahvalite samo sebi – zaista je neprocenjivo.

Verujte u sebe

Još više verujte u sebe kada ne uspete u onome što ste naumili. I pokušajte ponovo.

Inspiracija ne nastaje sama od sebe – morate da je podstaknete. Na to utiču moderan prostor, kvalitetno okruženje, najsavremeniji pristup. Idealno, inspiraciju treba pronaći na mestu koje ima sve što je navedeno. Zato treba na vreme doneti prave odluke. Već sa 15 godina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA