Kako se ažurira Android, šta sve time dobijamo i zašto je važno da ga uvek apdejtujemo?

Evo zašto bi trebalo da instalirete svaki novi apdejt na svoj telefon

  • 3

Nesavršenost je zajednička osobina svih operativnih sistema, odnosno softvera uopšte, bez obzira na to da li govorimo o softveru koji se nalazi unutar pametnog telefona, računara ili bilo kod drugog uređaja. Samim tim, ni popularni Android operativni sistem nije izuzetak. Ovaj članak će vas naučiti kako da svoj Android uređaj učinite boljim i bezbednijim tako što ćete ažurirati Android operativni sistem koji se u njemu nalazi.

I Microsoft i Apple sakupljaju vaše lične podatke - pogledajte tačno koje

Zašto treba da ažurirate svoj Android?

Razvoj jednog operativnog sistema, pa tako i Androida, se gotovo nikada ne završava. Programeri koji su ga napravili neprestano rade na njegovom usavršavanju – dodaju mu nove funkcije i ispravljaju eventualne greške. Kada je reč o greškama, one su za običnog korisnika najčešće neprimetne.

O kakvim se onda greškama radi i zašto bi neko ispravljao ono što mi, kao korisnici, ne vidimo?

Foto: Flickr/ yamagiwa200

Naime, u procesu razvoja jednog operativnog sistema teško je predvideti da li i na koji način neke od njegovih funkcija i karakteristika mogu biti zloupotrebljene od strane „loših momaka“ jer hakeri svakodnevno smišljaju nove načine kako da nam nanesu štetu.

Kako bi nas zaštitili od krađe naših privatnih podataka (kontakti iz imenika, fotografije i slično) ili krađe našeg elektronskog identiteta (lozinke za pristup bankama, društvenim mrežama, email-u…), programeri često vrše izmene „ispod haube“ operativnog sistema.

Iako ovakve izmene u najvećem broju slučajeva nisu vidljive oku korisnika, one su i te kako važne jer operativni sistem čine bezbednijim i otpornijim na potencijalne prevare koje svakoga od nas vrebaju u elektronskom svetu.

Foto: Pixabay.com

Ispravke grešaka mogu da se odnose i na ispravku nekog od propusta koji su programeri napravili, zbog kojeg neka funkcija Android operativnog sistema nije radila ispravno.

Kompanija Google, koja je kreator Android operativnog sistema, jednom godišnje na tržište donese potpuno novu verziju Androida, uz koju dolaze brojne nove funkcije. Pored novih funkcija, nove verzije Android operativnog sistema često sa sobom nose i podršku za druge popularne tehnologije koje nisu proizvod kompanije Google, od kojih će krajnji korisnici takođe imati korist.

Nakon objave nove verzije Android operativnog sistema, partneri kompanije Google, to jest proizvođači uređaja, prilagođavaju novi Android svojim uređajima i nakon toga ga isporučuju krajnjim korisnicima. Proces prelaska sa stare verzije na novu verziju Android operativnog sistema se naziva ažuriranje.

Dakle, od ažuriranja Android operativnog sistema ćete imati višestruku korist – vaš telefon će biti bolji i funkcionalniji, a vaši podaci bezbedniji. U redovima koji slede, saznaćete kako da ažurirate Android u svom uređaju.

Kako se ažurira Android?

Foto: Foter/Flickr/RGB

Novi Android od proizvođača uređaja do krajnjih korisnika stiže putem interneta, tačnije putem tehnologije koja se naziva OTA, što je skraćenica od Over-The-Air. Drugim rečima, Android operativni sistem se ažurira na sličan način kao i aplikacije koje ste preuzeli sa Google Play prodavnice – bez kablova, jednostavno i lako za krajnjeg korisnika. Za razliku od aplikacija, za čiju instalaciju ili ažuriranje treba da otvorite Google Play prodavnicu, za ažuriranje Android operativnog sistema je zadužena druga funkcija koja je najčešće smeštena u Settings meniju vašeg telefona.

S obzirom na činjenicu da su telefoni domaće marke TESLA veoma popularni, pogotovo modeli TESLA SmartPhone 6.3 i SmartPhone 9.1, u nastavku teksta ćemo vam pokazati kako da ažurirate Android operativni sistem na svom TESLA telefonu. No, proces ažuriranja se gotovo nimalo ne razlikuje na uređajima drugih proizvođača pa ćete, uz pomoć primera koji slede, lako moći da ažurirate i telefone drugih marki.

Proces ažuriranja se sastoji iz dva koraka. U prvom koraku ćemo proveriti da li postoji nova verzija Android operativnog sistema za naš uređaj, dok ćemo u drugom koraku uraditi i samo ažuriranje.

Pre nego što započnete proces ažuriranja, uverite se da je baterija vašeg uređaja napunjena bar 60%, a najbolje je da bude u potpunosti puna.

Da biste proverili da li je za vaš TESLA telefon dostupna nova verzija Android operativnog sistema, uđite u „Settings“ meni (Podešavanja), kao što je prikazano na slici. Nakon toga otvorite stavku po imenu „About phone“ (O telefonu), koja se nalazi na samom dnu liste, a zatim tapnite na „Wireless update“ ili „System update“ (Ažuriranje sistema), u zavisnosti od modela vašeg TESLA telefona.

Foto: Promo

Sada možete da proverite da li je za vaš TESLA telefon dostupna nova verzija Android operativnog sistema, tako što ćete tapnuti na funkciju „Check for updates“ (Proveri ažuriranje). U zavisnosti od modela vašeg TESLA telefona, ekran će izgledati ovako:

Foto: Promo

U slučaju da je za vaš TESLA telefon dostupna nova verzija Android operativnog sistema, videćete detaljne informacije o novoj verziji, kao što su njena veličina (izražena u megabajtima), datum objave i slično. U slučaju da nova verzija nije dostupna, videćete tekst koji vas obaveštava da se u vašem telefonu već nalazi poslednja dostupna verzija operativnog sistema.

Imajte u vidu da se u toku procesa ažuriranja može ostvariti veliki prenos podataka preko interneta pa vam toplo preporučujemo da ažuriranje obavljate isključivo dok ste povezani na Wi-Fi mrežu, odnosno da ažuriranje ne obavljate preko internet konekcije koju vam pruža vaš mobilni operator. Tapnite na „Install“ (Instaliraj) i proces time ćete pokrenuti proces ažuriranja.

Foto: Promo

Kada vaš uređaj završi sa preuzimanjem nove verzije operativnog sistema, automatski će se isključiti i ponovo uključiti, a na ekranu će biti prikazan progres, to jest napredak procesa ažuriranja. Važno je da za ovo vreme ne dodirujete komandne taster na svom uređaju i ne pokušavate da koristite uređaj.

U zavisnosti od veličine nove verzije operativnog sistema, kao i brzine vaše internet veze, ažuriranje može trajati od nekoliko minuta pa do 30 i više minuta. Kada ažuriranje bude u potpunosti završeno, vaš uređaj će se ponovo automatski uključiti.

Daljinac

(Bojan Milojković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksa

    28. mart 2018 | 10:08

    I posle ažuriranja telefon koristi 55% RAM memorije da bi radio dok je pre ažuriranja koristio 35% RAM-a. A u stvari sve isto radi, samo više RAM-a je potrebno da bi radilo, a da ne pominjem ostale aplikacije koje traže da se ažuriraju.

  • Mfihu

    27. mart 2018 | 22:22

    Da

  • Zeljka

    10. januar 2022 | 09:56

    Molim vas pozite.Zasto.se moj telefon uopšte neazurira poprilično dugo.Wiko Wiev 4

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA