Pazite šta instalirate na svoj Android: Otkrivene aplikacije koje mogu da vam ukradu lozinku za Facebook

GhostTeam namenjen je krađi korisničkih imena i lozinki na Facebooku, a ujedno korisnike agresivno zasipa reklamama sa pop-up prozorima

  • 5

Na Android marketu sa aplikacijama otkrivena je nova vrsta malware-a pod imenom GhostTeam. Ovaj virus se nalazi u najmanje 56 aplikacija u Google Play Store-u.

GhostTeam namenjen je krađi korisničkih imena i lozinki na Facebooku, a ujedno korisnike agresivno zasipa reklamama sa pop-up prozorima.

Opasni malware krije se, između ostalog, u vidu aplikacije za baterijsku lampu, kompasa, skenera QR kodova, čišćenja pametnog telefona, zabave u raznim oblicima, i preuzimanja video-snimaka.

Novi virus napada sve Android telefone i bukvalno ih uništava: Smartfonima se naduju baterije i potpuno se deformišu!

Foto: Pixabay.com

Kao što je to često slučaj, same aplikacije ne sadrže zlonamerni računarski kod, zbog čega je odobreno njihovo objavljivanje na Google Playu.

Ali, jednom kad ih instalirate, prvo proveravaju da li je uređaj emulator ili virtuelno okruženje, a nakon toga preuzimaju GhostTeam, koji od vlasnika traži odobrenje za pristup administratorskim ovlašćenjima. 

Ovaj malware sakuplja podatke o uređaju na kojem se nalazi, njegovoj lokaciji, jeziku i parametrima prikaza. Čim otvorite aplikaciju za Facebook, od vas će tražiti ponovno logovanje kao potvrdu, a kada unesete korisničko ime i lozinku, poslaće ih svom autoru. 

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Ukradeni podaci mogu da posluže za isporuku daleko štetnijeg zlonamernog softvera ili preuzimanje korisničkog naloga, kao i za krađu ličnih podataka i digitalnog identiteta.

Veruje se da je u pitanju delo vijetnamskog razvojnog programera, zato što je za pisanje računarskog koda korišćen vijetnamski jezik. Trenutno su u najvećoj meri riziku izloženi korisnici Androida u Indiji, Indoneziji, Brazilu, Vijetnamu i Filipinima, piše Hacker News.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ......Hmmmm

    22. januar 2018 | 11:36

    Toliko o Androidima i Windows-u!!! Apple je Bog i Batina!!!!

  • stvarno?

    23. januar 2018 | 00:48

    pa kad ljudi nemaju para da kupe dobar telefon moraju da trpe

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA